tisdag, september 29, 2009

In the Spotlight 2009 pt.19: Blända

Det brukar inte bli så mycket svenskt i den här bloggen av någon anledning. Inte för att det inte görs bra svensk musik. Nej nej, det ska gudarna vet att det görs mycket bra musik i det här landet. Men mitt problem är att jag tröttnar fort på det mesta och därför fastnar jag nog inte lika ofta för svenska band längre. Det krävs att de har något som känns lite mer "personligt" och "karakteristiskt".

Därför är det uppfriskande när det dyker upp band som Blända. Med småländska rötter och medlemmar från bland annat Dungen, The Guild och Jonny Kock. Debutalbumet Minnesmissbruk är en riktigt behaglig skiva. Den känns nära, och har en lagom krydda av svenskt vemod blandat med stänk av hoppfullhet, vilket jag också tycker speglas i layouten. Den gråblå kalla tonen på fram och baksida känns lätt vemodig på ett vackert sätt, medan hoppet strålar fram när man öppnar upp fodralet och får se en bild på en M-skylt med en grön äng och skog bakom. Jag blir väldigt glad av den bilden då det får mig att tänka på min barndom. Saknar ett häfte att bläddra i men saknaden är inte lika stor när konvolutet i övrigt är så snyggt och enkelt stilrent.

Blända har personlighet och känns sådär genuint svenskt. De vackera och mysiga folkpoptonerna kommer passa utmärkt under hösten när vinden drar i träden och frosten börjar bita i gräset. Och jag är helt säker på att Blända kommer sälla sig till den skaran svenska artister som jag aldrig kommer att tröttna på. Ta er tid till att kolla upp denna kvartett, för deras musik är en pärla värd att uppmärksamma.Minnesmissbruk släpps den 28:e oktober. Men kolla upp EP:n Nico och singeln Lämna mig i fred så länge.

Tack för skivan Magnus!


Blända på
Spotify
Myspace

Fashionpolice Records

4 kommentarer:

Ankan sa...

Ingenting?

Malin sa...

Ingenting?

Ankan sa...

Jaa, gruppen "Ingenting". Svenskt och jävligt bra. :D

Malin sa...

Ah, jo men de låtar jag har hört tycker jag väldigt bra om. Hallelujah i synnerhet. Varit lite dålig på att fixa albumen bara men får ta tag i det framöver