tisdag, december 15, 2009

Musikåret 2009 - Konserterna

Det har varit ett oväntat och galet bra konsert-år för mig. Föga kunde jag ana i januari att jag under 2009 skulle få pricka av tre stora drömkonserter samt därtill få uppleva ett gäng andra spelningar som krossade alla förväntningar med hästlängder! Platserna 2-6 kan ni egentligen se som en delad 2:a plats. De går egentligen inte att rangordna.


De bästa konserterna från 2009:

1. Coldplay, Stockholm Stadion, 22 augusti
Åkte dit utan förväntningar och kom hem med min bästa konsertupplevelse någonsin! Det var så bra att det knappt går att beskriva i ord. Fick otrolig gåshud när jag YouTube:ade upp klippen nedan.
Min recension.
Klipp från giget: Fix You, Viva La Vida, Clocks, Yellow

2. Nine Inch Nails, Arvikafestivalen, 2 juli
En drömkonsert jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva. Älskar Arvika för denna bokning. Och nog var det en fullträff alltid! Fantastisk spelning där det enda minuset var att de ratade Closer.
Min festival-recension
Klipp från giget: Burn, Head Like a Hole, Survivalism, 1.000.000

3. Korn, Arvikafestivalen, 4 juli
Hade inte lyssnat särskilt mycket på Korn innan, bara enstaka låtar. Hade därför inga förväntningar mer än att det kunde bli en bra spelning. Blev totalt knockad! Så nedrans bra! En redig överkörning och perfekt avrundning på festivalens sista dag.
Klipp från giget: Freak on a Leash, Falling Away From Me

4. Editors, Store Vega, Köpenhamn, 18 november
Drömkonserten nummer ett. Fantastiskt bra var det och jag är hur nöjd som helst. Bara ett litet minus för att det stundvis kändes lite som en dag på jobbet. I övrigt klockrent och många gåshudstillfällen! Stort plus för Tom Smiths otroliga inlevelse i låtarna.
Min recension
Klipp från giget: Eat Raw Meat = Blood Drool, Bones, Papillon, Munich

5. The Mars Volta, Arvikafestivalen, 2 juli
Precis som Korn hade jag bara lyssnat på några enstaka låtar med TMV innan spelningen. Och precis som Korn så körde Omar och Cedric med band över mig fullständigt. Kanonspelning och Cedric Bixler-Zavala har definitivt en av rockens bästa röster. Minus för att de inte spelade Inertiatic ESP samt att det var på dagtid. I övrigt helt suveränt.
Klipp från giget: Halo of Nembutals, Cotopaxi

6. James Yuill, Arvikafestivalen, 2 juli
Trodde det skulle bli en schyst laidback akustisk spelning. Men som komplement till sin gitarr hade James dator och synthar med och skapade stundvis världens dansspelning. Väldigt förvånande men sanslöst bra! Lysande inledning på festivalen.
Klipp från giget: This Sweet Love

7. Mew, Spectrum Scene, Oslo, 21 november
Den tredje av drömkonserterna jag prickade av. Inte hunnit med att skriva en recension av den här. Men i korta drag var det en mycket bra spelning i en skön lokal om än det var lite för mycket folk. De spelade alla låtarna jag ville höra och jag är väldigt nöjd. Det var så bra som jag hade hoppats på.
Klipp från giget: Comforting Sounds, Special, Snow Brigade,Vad 2010 har att erbjuda återstår att se, men jag har i nuläget säkrat en biljett till både Arvika och Sonisphere. Arvika har hittills haft tre bandsläpp på ganska kort tid, dessvärre har inget av namnen fått mig att sträcka armarna i luften och skrika. Så det är verkligen upp till bevis för min favoritfestival framöver.

Sonisphere däremot; Iggy & the Stooges, Iron Maiden och framförallt Heaven & Hell är de som drar mig dit. Smakar lika bra som Arvikas mastodont line-up förra sommaren. Ända orosmomentet är att Ronnie James Dio för ett tag sedan fick diagnosen magcancer. Riktigt trist men behandlingen verkar enligt rapporter gå bra, så låt oss hoppas att herr Dio snart är pigg och kry igen, och att vi får se honom rocka loss i Stockholm i augusti.

4 kommentarer:

Ingemar Berg sa...

Way Out West kan också rekommenderas. Mycket bra ifjol. Pavement är redan bokade till denna års festival 12-14 augusti.

Malin sa...

Ja det var riktigt bra bokningar där i somras, precis som till Where the Action is.. dessvärre tillät inte min ekonomi att jag åkte till någon utav dem. :-/ Ska bli kul att se vad WOW erbjuder till sommaren. Pavement har jag aldrig lyckats falla för...

Jimmy sa...

Underbart musikår igen Malin, Coldplay, Editors och Nine Inch går ju inte av för hackor precis, W.O.W är redan en tradition för grisfränderna, kan varmt rekomendera, finns säkerligen möjlighet även för logi

Imponerande Playlist Malin
Grymt !

Malin sa...

Tack Jimmy!

Inom kort kommer årets album samt den utlovade Spotify-playlisten över årets låtar. Ska bara försöka få dem i en schyst ordning först...