lördag, december 17, 2011

Musikåret 2011 - Albumen


Det är dags att lista mina favoritalbum från i år, och det ska gudarna veta att det inte har varit lätt. Framför allt inte när man upptäcker fantastiska album precis i slutspurten! 

Jag skrev i tävlingsinlägget att jag skulle presentera vinnarplattan i ett eget inlägg, men jag skippar det och kör hela listan på en gång. Vinnaren i min tävling presenteras längst ner. Samtliga album-länkar går till Spotify.

Då kör vi! De bästa albumen 2011, enligt Malin:

När jag i slutet av november funderade på vilket album som gett mig mest glädje i år, stod Beirut högst i topp. Mycket fin skiva från ett fantastiskt band.

Hjälplöst förtjust.

Årets bästa svenska album. En av vårt lands små dolda skatter som verkligen förtjänar att få komma fram i rampljuset!

Ännu ett av vårt lands okända skatter. Det här är så bra att jag blir förbannad. Förbannad för att sådan här bra musik inte lyfts fram mer. Ni vet vad jag brukar säga, gillar ni vad ni hör, sprid ordet!

Ett av de album som jag upptäckte i slutspurten, dvs. i början av december. Bara det att den sköt sig in topp 5 här, talar för albumets kvalitet. Other Lives får man inte missa.

Sexa här, men In Flames tar priset för årets mest spelade platta hos mig. För mig blir det här bandet bara bättre och bättre.

Grymt behaglig och spännande skiva.

Årets mest uppfriskande skiva. En liten glädjespridare i all sin enkelhet.

Hör också till kategorin av de album jag spelat mest i år. Bästa pop-plattan.

Chris Corner levererar som vanligt. Snyggt och smäktande bra.

En av Nordens bästa röster. Kanske en något ojämn platta, men på det stora hela är den en fröjd att lyssna på.

Precis som Other Lives har Younger Brother letat sig in i slutklämmen. Hade jag haft mer tid att lyssna hade den säkert knipit en högre placering. Fint och magiskt. Det här gänget ska ni inte heller missa.

Jag var väldigt lyrisk över denna skivan i början av året, och även om den hunnit bli omkörd av flera andra plattor, är den fortfarande mycket mycket bra.

Slutspurtare nummer tre. Första gången tyckte jag inte om skivan alls. Sen lyssnade jag igen, mer noggrant, och föll pladask. Med mer tid, hade denna förmodligen klättrat ännu högre.

Det har blivit mycket post-rock för mig i år, och detta har förmodligen varit det album jag har uppskattat mest inom den genren.

Klassisk rock med klös. Galet bra!

En bra skiva som jag har återkommit till med jämna mellanrum under året.

Florence är grym. Florence är fantastisk. Detta är en riktigt bra skiva. Den enda invändningen jag har, är att den kan bli lite väl pompös när man tagit sig igenom hälften. Men annars, formidabelt.

Uppfriskande. Spännande. Grymt bra.

Ännu ett album inom post-rock-genren som jag tagit till hjärtat.


Tävlingen
Tävlingen lockade inte så många, men fem gissningar kom in: Florence + The Machine, Washed Out, Lykke Li, IAMX och Explosions in the Sky. Fem bra gissningar. Dock ingen som tog min förstaplacering, om än Ingemar (vars främsta gissning var Florence) var väldigt nära då han tog med Fleet Foxes som reserv. 

Dock är det den främsta gissningen jag har gått på, och då kom Sandra närmast toppen med sin gissning på IAMX. Grattis Sandra! Du vinner Foster the Peoples skiva Torches. Maila över din adress till malin.jk@gmail.com, så lägger jag skivan på lådan till veckan.

Jag lovade dessutom att skänka 100 kr till Musikhjälpen för varje person som var med och gissade i tävlingen. Eftersom ni bara var fem deltagare blev det för lite tyckte jag, så jag har dubblerat summan och Musikhjälpen får 1000 pix, krystaliserat i en låtönskning. 

Tack för att ni var med! Någon gång runt nyår kommer min Spotify-lista över årets bästa låtar. 


8 kommentarer:

Sandra sa...

kjfskdlöfksd :D åh gud, tack!! förövrigt en jättebra årslista. några stycken jag inte har hört innan så ska kika närmare på dem. :)

Malin sa...

Tack själv! Hoppas du göra några nya fynd bland albumen :-)

Hammill sa...

Spännnande lista med mycket svenskt och även norskt. Det är kul att allt inte bara är från England och USA.

Malin sa...

Det har du rätt i, Ingemar. Har inte funderat på den geografiska spridningen själv, men nu när du säger det.

Ola sa...

Fint. Jag känner trummisen i Cut City. Ska berätta att du hade dem så högt - då blir han glad :)

Malin sa...

:-)

Boggen sa...

Beirut! Oj då var jag rätt långt ifrån, men en mycket bra skiva är det. Grattis Sandra. Snyggt med 1000 pix till musikhjälpen Malin.

Malin sa...

Tack Boggen!
Haha, ja, jag är nästan lite förvånad över att varken du eller Ingemar nämnde den. Hade nästan väntat mig det :-) Men Washed Out var en bra gissning. Väldigt bra skiva, men hamnade precis utanför här. Du var ju bra nära annars när du hoppades på Other Lives!