onsdag, december 16, 2009

Musikåret 2009 - Albumen

2009 har varit ett helt makalöst musikår! Det har fullkomligt haglat ner nya bra album och artister. Och nu är det alltså dags för mig att lista de plattor jag blivit mest eld och lågor över i år. Dra igång stereon så kör vi!


Bästa albumen 2009:


1. Editors - In This Light and On This Evening
I den stenhårda topp 10-konkurrensen var det verkligen upp till bevis för mitt favoritband som presenterade ett nytt sound på den här tredjeplattan. Editors ställde gitarrerna åt sidan och drog in synthar i studion, testade sig fram, tog in Flood som guidade dem, hittade något som kändes rätt och tryckte gasen i botten. Det kunde lika gärna ha blivit en flopp, men istället producerade de ytterligare ett mästerligt album och fortsatte visa exempel på sin kvalitet som band.
Spår: Bricks & Mortar

2. White Lies - Too Lose My Life...
En av de av årets nykomlingar som jag blivit mest eld och lågor över. Trions debutskiva gick varm när den kom ut i början av året och jag har återkommit och återkommer till den ofta. Och fortfarande tycker jag den är lika bra som när jag först hörde den.
Spår: The Price of Love

3. And So I Watch You From Afar - And So I Watch You From Afar
Kanske det bästa instrumentalrock-albumet jag någonsin har hört. NME beskrivning av deras sound känns klockren: "The sound of someone crashing an oil tanker through Sigur Ros' ice float." Alternativt kan ni tänka er ett aggressivt Mogwai. Det är rätt och slätt brutalbra!
Spår: Set Guitars To Kill

4. Mumford & Sons - Sigh No More
Ytterligare ett band som gett ifrån sig en alldeles enastående debut. Trivsam och gudomligt vacker folkinfluerad pop som har både hopp och vemod. Believe the Hype, det här är garanterat ett av de album du inte vill missa. Eller jag ser det som min plikt att säga: Du får inte missa den!
Spår: Winter Winds

5. The Maccabees - Wall of Arms
Ett annat band du inte får missa är The Maccabees. Formidabel andraplatta som är minst lika bra som debuten. Jag har sagt det förut, jag kommer garanterat säga det igen, och jag säger det nu: det här är ett av de mest briljanta popbanden från England idag. De förtjänar med all rätta ett genombrott utanför sitt hemland.
Spår: One Hand Holding

6. Foreign Born - People to People
Det var kärlek vid första öronkastet när jag upptäckte dem i ett av Jimmys inlägg på Skivgrisen. Foreign Born gör mig på bra humör och har varit det perfekta ljuset i höstrusket.
Spår: Early Warnings

7. M. Ward - Hold Time
En platta som gick varm i våras och som gjort mig sällskap ett flertal gånger nu under hösten. Mjuk folk-country med Wards behagliga släpande och lätt knarriga röst. Klockren skiva.
Spår: Fisher of Men

8. Mesh - A Perfect Solution
Ett av mina stora favoritband. Mörk synthpop at it's best och senaste plattan är fruktansvärt bra. Förmodligen bandets bästa sedan 99-års mästerliga album The Point At Which it Falls Apart.
Spår: Everything I Made

9. Jamie T - Kings & Queens
När man lyssnar på ett helt Jamie T-album förstår man varför folk hyllar honom till höger och vänster. Det är genialt helt enkelt.
Spår: The Man's Machine

10. Dan Michaelson & The Coastguards - Saltwater
En riktig pärla från de brittiska öarna.
Spår: Old Friends


11. Heaven & Hell - The Devil You Know
12. Ramona Falls - Intuit
13. Timber Timbre - Timber Timbre
14. Florence & The Machine - Lungs
15. Deastro - Moondagger
16. Muse - The Resistance
17. Paolo Nutini - The Sunny Side Up
18. Fanfarlo - Reservoir
19. IAMX - Kingdom of Welcome Addiction
20. Kellermensch - KellermenschOch av sammanfattningarna återstår nu bara min utlovade Spotifylista över årets bästa låtar. Den är på gång och förhoppningsvis får jag upp den här nu i veckan. Innan nyår ska den i alla fall garanterat vara uppe.

8 kommentarer:

Unknown sa...

Yes, ytterligare en som gillar Deastro. Kudos to you.

/C. sa...

Mm, bättre kan nog inte 2009 summeras. Det är ju så man får lust att göra copy/paste och rama in listan på väggen :-) Sanslöst bra musikår har det varit!

Malin sa...

Zebastian: Tack! Deastro är en riktig diamant.

C: Ja det lockar ju att göra det! Ska bli spännande att se vad 2010 har att erbjuda förutom Vampire Weekend och Foals.

Jimmy Myhre sa...

Nu jäklar börjar årslistorna att regna in, suveränt Malin, Macabees sångare påminner om en viss Fergal med ett hajliknande efternamn,riktigt bra, Ramona Falls platta är även den verkligen värd att tas upp, min nya favorit IAMX, mycket mumma till julbordet
Tack Malin

Malin sa...

Tack själv Jimmy, några av artisterna/banden har jag ju dig att tacka för!

Liknelsen med herr Sharky har inte slagit mig, men nu när du säger det så är jag nog beredd att hålla med.

Anders sa...

Härligt Malin! Mycket nytt för mig på listan (har letat på andra ställen i år), ska bli spännande att lyssna igenom. (Ska även ge mig på ett par egna listor innan årsskiftet.) / Anders

Johan sa...

Mycket som jag inte har hört på listan, men Ramona Falls och Fanfarlo tyder på god smak. Vad gäller övriga skivor får jag nog göra lite efterforskningar på Spotify.

Malin sa...

Härligt att ni hittat lite nya bekantskaper Anders och Johan! Hoppas de faller er i smaken. Ser fram emot dina listor också, Anders :-)