lördag, oktober 17, 2009

In the Spotlight 2009 pt.24: Arctic Monkeys

Ett annat gäng som också har släppt sin tredje platta i år är Sheffield-kvartetten Arctic Monkeys. Lite äldre, lite mer branscherfarna, lite långhårigare... och lite tråkigare?

Debuten Whatever People Say I Am, That's What I'm Not var en energifylld, ruffig och uppnosig liten rackare som var alldeles lysande. Efterföljaren Your Favourite Worst Nightmare gick i ungefär samma anda fast var lite mer tillputsad och stundvis lite mer popkryddad. På senaste alstret Humbug har man däremot valt att strippa soundet på energin och den där kaxiga attityden som man lärt sig att förknippa med bandets musik. Det låter fortfarande Arctic Monkeys men lugnare och mindre händelserikt.
Tolka mig inte fel nu för det är absolut inte ett dåligt album. Humbug är bra, men tyvärr så bidrar avsaknaden av energi och attityd till att den i längden blir något tråkigt. Förvisso glimtar det gamla soundet fram rejält i näst sista låten, sköna Pretty Visitors. Men tyvärr kommer det lite för sent. Jag är annars oerhört förtjust i singlarna Crying Lightning och Cornerstone men de försvinner lite i mängden bland resten av låtarna.

Jag gillar Humbug men den blir dessvärre inte bättre än bra. Den hade behövts kryddas upp lite mer. Dock tycker jag fortfarande att det är en skiva ni ska kolla upp om ni gillar bandet. För Alex Turner och hans mannar är verkligen inga dåliga låtmakare.


Arctic Monkeys på
Spotify
Myspace
Officiella hemsidan

Inga kommentarer: