måndag, juni 11, 2007

Favoritlåtarna pt.1: Editors - Bullets


Sådär, haft så fullt upp med skola senaste tiden att det inte blivit mycket tid över för musikbloggande, men nu är jag back in business. Tänkte jag skulle ta tag i en idé jag haft enda sedan jag startade den här sidan. I lite Nick Hornby-anda typ tänkte jag börja "lista" mina absoluta favoritlåtar och berätta lite vad jag gillar med dem, när jag hörde dem första gången och eventuellt någon anekdot eller annat som kan finnas förknippat i min relation till låten. Vi får väl se vad det blir kort och gott. Inte bestämt någon längd på det hela, det dyker ju upp nya favoriter titt som tätt. Så inte heller kommer de i någon bestämd ordning. Vore för övrigt en omöjlighet eftersom jag inte skulle kunna rangordna låtarna ändå.

So here we go.Bästa låtarna, pt.1: Editors - Bullets

Trogna läsare har knappast missat att Editors är nummer ett i mitt liv. Det band som jag faktiskt kan säga att är mitt absoluta favoritband om någon skulle råka få för sig att fråga någon gång. Innan dem kunde jag inte säga bara ett band som är mitt allt, men nu kan jag det. Utan tvekan. Längre utlägg om varför jag är så upp över öronen förtjust i dessa fyra britter kan ni hitta i tidigare inlägg. Ska istället presentera första låten. Det är egentligen inget lätt val för Editors har hittils enligt mig inte gjort en enda dålig låt, utan allt är rena små mästerverk mer eller mindre. Bullets som jag trots allt valt här är ändå en favorit som sticker ut lite extra bland de alla. Inte bara för att låten i sig är mäktig utan även för att det var den första låten jag hörde med bandet och som fick mig på fall direkt.

Det började med att jag läste en liten artikel om dem i Nya Wermlands Tidningens nöjessidor och tyckte de verkade intressanta, brit-musikfantast som jag är, så jag la namnet på minnet för att kolla upp. Någon vecka senare bilade jag upp till Arvika för att hälsa på släkt. Ur bilstereons högtalare strömmade Trackslistan och strax innan Brunskog hörde jag Kaj Kindwall säga att Editors var näst upp för att testas. Jag skruvade upp volymen av lycka då jag äntligen skulle få höra dem och vilken välsignelse det var. Värmlandsskogarna skakade mottagningen lite men jag kunde tydligt höra Tom Smith och co framföra en alldeles mästerlig låt. Jag vart eld och lågor, kanske ren tur att jag inte körde av vägen i ren exaltering. Mamma hade säkert ett krampaktigt tag om bildörren.

Det var kärlek vid första öronkastet kort och gott. Det tog en låt och bara en lyssning för att känna att jag var beredd att lägga upp vilken summa som helst för att få albumet. Med väl hela skivan i stereon uppstod dilemmat att låtarna var så bra att jag ville lyssna klart på dem samtidigt som jag ville hoppa till nästa för att höra ännu mer. Jag var totalfrälst efter en lyssning och visste med ens att den känslan skulle hålla i sig för all evig framtid. Det talar nog för kvalitén det här bandet står för.

Bullets är mäktig. Framförallt partiet en bit in i låten när Tom sjunger "Would you fall down". Singelversionen av den här låten är lite annorlunda från albumversionen. För just det stycket jag snackade om går lite annorlunda i de olika versionerna. Personligen tycker jag singelversionen är snäppet bättre eftersom just det partiet är lite mäktigare där. Tom Smith har en röst och ett uttryck som ger ståpäls ända in i själen bokstavligt talat. Räkna med att det kommer bli ett gäng Editors-låtar i den här serien, fast jag lovar att ta dem med jämna mellanrum. ;-)