lördag, november 22, 2008

Favoritlåtarna pt.9: When the levee breaks

En tisdagkväll för ca. 3 år sedan satt jag i en bil på väg till en föreläsning på Karlstad Universitet. Ur stereon strömmar plötsligt en rysligt bra låt och jag blir totalsåld på direkten. Att det var Led Zeppelin som stod för tonerna var det ingen tvekan om, låten hade jag dock inte hört förut så jag väntade med spänning på att få höra titeln. Men låten var lång och jag i slutet av min resa så jag hinner parkera halvvägs in i stycket. Mot slutet av låten så bestämmer jag mig för att börja plocka ihop mina prylar och förbereda för att gå ur bilen så fort jag hört titeln. Dessvärre fick jag totalt hjärnsläpp och denna lilla procedur kom även att innefatta att ta ur nyckeln ur tändningslåset... nanosekunden före det blev tyst insåg jag mitt misstag och jag skyndade mig att sätta i nyckeln igen för att få igång radion på nytt. Typiskt nog så var det just under dessa få sekunder som radioprataren även sa titeln på låten så jag missade ju självklart det. Som tur var så mindes jag en bit ur texten och kunde så tillslut googla mig fram till låten. Sen var saken biff. Led Zeppelins fjärde införskaffades och sedan dess har denna låt varit en solklar favorit i min stereo.


When the levee breaksSom bonus får ni även en sanslöst mäktig version av låten framförd av

Robert Plant tillsammans med Alison Krauss.


Jag säger då det, vilket radarpar de är! Har ni fortfarande inte kollat upp deras platta Rasing Sand så är det väl på tiden.

8 kommentarer:

/C. sa...

Vissa låtupptäckter minns man som om det var igår. Jag förstår att du minns den här upptäcken :-) Ett underbart spår! Spelas ju gärna på riktigt hög volym. Däremot har jag inte lyssnat till Rasing Sand - vilket jag nog bör rätta till. Lite kuriosa - Kansas Joy McCoy och Memphis Minnies original från 1929 (http://www.youtube.com/watch?v=6SrNc7ueMDA)

Malin sa...

Ah, schyst, jag har inte hört originalet ännu, av någon anledning så har jag visst inte tänkt så långt som att söka på youtube.

Och låten gör sig definitivt som bäst på hög volym!

Anonym sa...

Schysst inlägg, visst är det härligt när såna här gamla guldkorn dyker upp och man undrar hur man har missat detta i alla år. Riktigt höjdare, tack vare det här har jag kört igenom IV idag på underbart hög volym

Malin sa...

Tack Jonas!
Ja det är grymt när sådana guldkorn dyker upp och härligt att höra du låtit IV dåna ut ur högtalarna!

TP sa...

Bonham special!
Bland de tyngsta trumkompen genom tiderna.
Fyran är med rättighet klassat som klassiker.

Anonym sa...

Älskar Led Zeppelin, och har typ lyssnat sönder Plant och Krauss's album :D

Anonym sa...

Jag har väntat länge nog på att lyssna ordentligt på Zeps fjärde album. Tack för remindern!

Malin sa...

Så lite så! :-)