torsdag, december 09, 2010

Musikåret 2010 - Konserterna


2009 var ett mycket bra konsertår. Och 2010 såg på pappret ut att bli minst lika bra. Ja jisses. Jag skulle se husgudarna Editors i Stockholm, och IAMX på Arvika. Iggy Pop & Stooges, Mötley Crüe, Alice Cooper, Iron Maiden och framför allt, Heaven & Hell, på Sonisphere. Einstürzende Neubauten i Stockholm, och i Göteborg skulle jag avslutningsvis se Foals. Nio grymma konserter låg och väntade på min närvaro.

Och av de nio, fick jag se en...

Jobb, förkylning, sjöblöta, för tidig bortgång och en inställd. 2010 blev oturens år vad gäller konserter för min del. Men så är det ibland. Jag deppar inte ihop för det utan ser framåt istället. Och gläds åt de ädelstenar i konsertform 2010 faktiskt bjöd på:


1. Simian Mobile Disco, Arvikafestivalen
Sällan har en festival avslutats så mäktigt. Och jag har nog inte dansat loss så mycket sen Faithless lirade på samma festival ett antal år tidigare. Mäktigt var bara förnamnet. Får ni chansen att se SMD, tveka inte! Gå dit! För det är där det händer...

2. Four Têt, Arvikafestivalen
Gillade det jag hört på skiva, men live visade han sig vara ännu bättre! Four Têt knockade mig fullständigt.

3. This is Head, Arvikafestivalen
Lilla Malmöbandet This is Head ägde festivalens minsta scen, och stod för en av de bästa spelningarna under de tre dagarna.

4. Skinny Puppy, Putte i Parken, Karlskoga
Har aldrig lyckats fastna för bandet på skiva. Men live tycker jag Skinny Puppy är riktigt bra. En oväntad bokning för att vara Putte i Parken, vilket märktes i det lilla publikantal som samlats framför scenen. Men en suverän spelning oavsett.

5. The Golden Filter, Arvikafestivalen
Bandet är väldigt bra på skiva, men live får de fram en sjuhelsikes energi. Makalöst bra spelning!

6. In Flames, Arvikafestivalen
Kom aldrig i närheten av den hårresande halvtimmen jag hann med ett par år tidigare. Men grymt bra var det allt!

7. Iggy Pop & The Stooges, Sonisphere
Regnet öste ner och öste ner. Ju mer jag kämpade mot regnet, desto mer avlägsna kändes de fyra konserterna jag väntade på. Efter att suckande uthärdat Hammerfall och dötrista Slayer, studsade äntligen Iggy Pop och hans mannar in på scen. Samtidigt som himlen öppnade sig ännu mer. Men det var värt att härda ut den timmen. Det blir det bästa minnet från den festivalen. Sen vinkade en dyngsur Malin adjö till Sonisphere och vadade sig fram mot utgången medan Pop passerade i sin limousine...

8. Amorphis, Arvikafestivalen
Ett av årets bästa upptäckter stor finska Amorphis för. Hade inte hört dem innan spelningen på Arvika, men efteråt har jag spelat deras senaste album som en galning. Grymt bra!

9. The Cult, Gröna Lund, Stockholm
Sonisphere skulle bli en flopp. Men bara några dagar innan fick jag den glada överraskningen att The Cult skulle lira loss bland karusellerna. Och det för en spottstyver. Lite sömnig start, men sen vaknade Astbury och hans mannar till liv. Höll underhållande mellansnack, kastade ut tamburiner och rev av ett gäng sköna låtar. Ett par av framförandena kastades bort, men i övrigt en bra spelning. Kul att ha sett dem.Vad konsertårtet 2011 har att erbjuda återstår att se. Har för stunden inget inbokat, och har heller inte spanat in utbudet. Mest intressant blir att se hur det går för favoritfestivalen Arvika i kampen om sin överlevnad. Eftersom de som bekant sköt sig själva i foten. Låt oss hoppas på det bästa!

4 kommentarer:

Jimmy Myhre sa...

Mäktigt avundsjuk på Skinny, Simian hade verkligen varit intressanta, Iggy och Stooges röjde rejält även på W.O.W otroligt med tanke på ålder.
Årslistor är precis vad som behövs i vintertider Malin

Malin sa...

och fler ska det bli framöver Jimmy!

Hammill sa...

Den enda av dessa jag såg var Iggy på WOW och han var bra. The Cult är gamla hjältar som jag aldrig sett live tyvärr. Hoppas du kan komma till WOW 11-13 augusti nästa år. Det blir garanterat bra. Halva nuvarande gänget på Poplistan lär dyka upp då.

Malin sa...

Jag har velat gå på WOW vartenda år, men det har alltid varit något som hindrat. Tyvärr, för de har alltid haft suveräna bokningar! Får hålla tummarna för att det går bättre 2011 :-)