fredag, december 17, 2010

Musikåret 2010 - Albumen

Dags att lista årets bästa plattor! Tanken var att göra en lista med de 10 bästa, men det föll på en gång. Men efter lite lirkande så fick jag ner det till 15 album, plus en lite bonus. Det har verkligen sprutat ut formidabla plattor i år. Nya läsare, så väl som inbitna läsare som vill friska upp minnet, hittar alla album jag tipsat om under året under etiketten "In the Spotlight" i rullgardinen i spalten till höger.

Då så. Ingen vits att dra ut på det längre. Här är de, de 15 bästa albumen från 2010, enligt Musikfeber:


Årets bästa album var också årets gladaste överraskning. Deine Lakaien är ett av mina stora favoritband, men jag hade helt missat att de skulle ge ut nytt i år. Det var därmed en lyckans surprise när jag av en händelse ramlade över en ny singel på Spotify. Och inte långt därefter kom Indicator. En alldeles formidabel platta från början till slut. Ni som ännu inte upptäckt denna tyska duo, dags att stifta bekantskap med dem nu!

Det tog några lyssningar innan den satte sig. Men när den väl började arbeta sig in, kunde jag inte sluta lyssna. The Beta Bands frontman har klämt ur sig en mörk, men ack så enormt bra platta. Gripande och snyggt.

The National gör så magnifika låtar att det borde vara snudd på olagligt. Utsökt platta.

Charmerande bra. Svårt att slita sig när man väl börjar lyssna.

Svensk pop at it's best kan man väl säga. José G och hans två bandkollegor har gjort årets bästa svenska platta.

6. Foals - Total Life Forever
Ni som är trogna läsare vet att Foals ligger mig väldigt varmt om hjärtat. TLF når inte riktigt upp till den briljanta debuten Antidotes. Men ett väldigt bra album är det absolut.

7. iLiKETRAiNS - He Who Saw the Deep
Ännu ett band som är mig väldigt kärt. Ett album som nog är en gnutta mer lättlyssnad än deras tidigare album. Utan att för den delen gå ifrån det sound som karaktäriserar iLiKETRAiNS. Underbar skiva.

Otroligt behaglig platta.

Får rikta ett tack Boggen för att han tjatat så mycket om Fyfe i år. Jag är smått tokig i den här skivan, vill bara spela den om och om igen.

2010 blev året då jag upptäckte att Adam Green faktiskt är bra. Kan inte riktigt sätta fingret på varför, men jag bara älskar Minor Love. Förmodligen en av mina mest spelade album i år.

En platta man verkligen sugs in i. Att lyssna på Black Noise är som att besöka en drömvärld.

Formidabelt band som verkligen levererar låtar med kvalitet.

Jag tror att det bara finns två läger här. Antingen har man väldigt svårt för Jónsis musik, eller så älskar man det. Jag hör till den senare kategorin.

En riktigt charmerande skiva från ett av årets mest intressanta band.

Det är ofrånkomligt. Vampire Weekend gör mig alltid glad. Obotligt förtjust i dem.Bonus - Årets EP och tillika Årets Bästa Nya Upptäckt:

To Bury A Ghost - The Hurt Kingdom
Fullkomligt lysande EP! Ser verkligen fram emot albumet.


2 kommentarer:

Boggen sa...

Har inte hunnit igenom dina listor än Malin, men det ser mycket bra ut och det ser ut som om jag kommer att göra ytterligare fynd som jag tidigare missat. Det visar sig att det även lönar sig att tjata ibland ; ) God fortsättning!

Malin sa...

Haha, ja ett visst mått av tjat kan nog vara bra. I alla fall vad gäller musik :-) God fortsättning!