onsdag, februari 11, 2009

Favoritlåtarna pt.10: The Stranglers - Always the sun


Ibland är det lite kul vilka lustiga sammanträffanden som dyker upp.

Jag har precis börjat läsa Hugh Cornwells självbiografi A multitude of sins. Boken börjar med att han berättar om ögonblicket han beslutade sig för att lämna The Stranglers. Hugh beskriver känsla av skuld över att inte ha kommit till insikt över detta tidigare och med det känner att han har bedragit alla inklusive sig själv. I samband med det referar han till senaste tillfället han hade en liknande känsla: avhoppet som PhD-student vid Lunds universitet.

"That night I went to sleep thinking that I wasn't going to wake up the next day, or that someone was going to switch off my daylight (see lyrics to 'Always the sun'). But the next day did come and to my surprise it was brilliantly sunny."

Igår eftermiddags fortsatte jag läsandet och hade samtidigt igång min spellista med samlade all-time favoritlåtar. Kapitlet jag var på handlade om Hughs period här i Sverige och det avslutas med just det ovannämnda scenariot. Beslutet om att lämna Lund:

"I mopped up my operations there and found myself waking up at the house in Södra Sandby about ten days later, unemployed but alive. In fact, the sun was shining."

Och vilken låt strömmar inte ut ur högtalarna i samma stund jag når den sidan?


Always the sun var den första låten jag hörde med The Stranglers. Den fanns med på en trippelcdsamling med brittiska band jag köpte någon gång under gymnasietiden och den har sedan dess varit en av mina favoritlåtar. Ett av bandets klara höjdpunkter helt klart och den återfinns på albumet Dreamtime.

Hugh låg även bakom idén och upplägget till musikvideon till låten vilket övriga bandmedlemmar godkände innan arbetet sattes igång. Videon spelades in och därefter spenderade Hugh och regissören cirka 50 timmar på att redigera ihop den. När övriga inblandade sen får se resultatet är kommentaren att de hatar den, utan att kommentera varför de godkänt idén från första början.

Snacka om att inte känna sig uppskattad.

Ingen Oscars-vinnare direkt men lite schyst tycker jag allt att den är. Ni får dömma själva. En sjulhelsikes bra låt är det i vilket fall som helst!


The Stranglers - Always the sun

2 kommentarer:

Anonym sa...

Stranglers kan inte få för mycket uppmärksamhet. Skillde sig markant från andra new wave-band genom sin bandsättning åldersmässigt och intrumentering. Dom har även förärat!!?? Sverige med en sång och dessutom gjort den på svenska:
http://www.youtube.com/watch?v=pAMNwv-CQrI

Bra? Nja.
Kul? Ganska!

TP

Malin sa...

Kan bara instämma, den är mer kul än bra!