söndag, december 17, 2006

Musikåret 2006 - Låtarna

Nu ni, den utlovade årslistan, eller i alla fall en del av den. Börjar med bästa respektive sämsta låtarna. Egentligen är det omöjligt att komma ihåg alla låtar man fallit för under året , jag har säkerligen glömt en massa men förhoppningsvis har jag kommit ihåg de viktigaste, de här är i alla fall de mest betydelsefulla:


Årets bästa singelspår:

1. Killers - When you were young
:: Avgudat the Killers ända sedan de debuterade för nåt år sen. Det är definitivt ett av dagens bästa band och det här är en sådan där låt som man aldrig kan spela sönder. Den är en utav deras bästa och kanske ett av världens bästa låtar också, den är hur som helst utan att blinka ett av årets bästa låtar.

2. Editors - Blood
:: Blood släpptes egentligen förra året men den kom ut i nyutgåva iår. Egentligen så är alla Editors låtar är bra, men den här är en av de starkaste. Det var den låten jag fastnade för mest när jag lyssnade på debutplattan första gången i januari. Mer om den i senare inlägg med albumlista. Allt med den här låten är bra. Jag kan sitta här och håva ur mig lovord åt alla håll...fast enklast är ju förstås om ni tar och letar upp låten och lyssnar istället.

3. Automatic - Raoul
:: Det här är årets coolaste låt med årets coolaste band. Fick nys om dessa walesare första gången genom programmet London Live som SVT sände, det tackar jag djupast för. Detta är bandet som troligen aldrig kommer slå i Sverige men de är definitivt värda att kolla upp! Ni har inte råd att gå miste om dem.

4. Delays - Valentine
:: Om det är någon låt som jag blivit sådär riktigt, riktigt exalterad över i år så är det den här. Det var kärlek vid första öronblicket. Det är en sån där härligt underbart djälva bra poplåt att det...ja. Kanske 00-talets bästa och sötaste poplåt. Mellan all rock behöver man lite lättare toner ibland och Delays vet precis hur man levererar för att hjärtat ska vika sig. Jag vill också ha en sådan röst!


5. Infadels - I can't get enough
:: Årets tack går till P3s webbradio som försåg mig med Festival-kanalen som spelade musik inför sommarens festivaler. Den gick varm när jag i sommarvärmen satt inne och knegade och veckorna innan Roskilde fanns bland andra Infadels på deras spellista och de gjorde min sommar. Alla försök att ta rocken till dansgolvet uppskattas varmt av mig! Det här var en av låtarna som roterade, passande titel för jag får inte nog av denna sköna elektropoprock, dansnerverna tar kontroll.

6. Arctic Monkeys - Leave before the lights come on
:: Efter att ha lyssnat och berömt och lyssnat och berömt debutplattan om och om igen så dyker den här lilla nya låten upp på radion. Bara ytterligare ett bevis på att Alex Turner är ett litet musikgeni, gillar verkligen hans texter. Ser med spänning fram emot ny platta med AM.

7. Mogwai - friend of the night
:: Detta skulle bli året då jag på riktigt skulle upptäcka Mogwai. Inte hört hela album men flera låtar...den här skakar om själen. Så vackert att man knappt vågar öppna ögonen efter att man lyssnat klart.

8. Ladytron - Destroy everything you touch
:: Mästarna på elektro/synthscenen. Detta är högst troligen deras bästa låt.

9. Yeah Yeah Yeahs - Gold lion
:: Känns som om jag börjar upprepa mig mer och mer med frasen "deras bästa låt", men det är visst ett sådant år i år, och därför ska jag upprepa den frasen igen, det här är YYYs bästa låt och Karen O förstärker sin position som en av planetens coolaste kvinnor. Och ja...jag är obeskrivligt avundsjuk på hennes röst

10. Chris Cornell - You know my name
:: Bästa Bond-låten! På tiden att det kom en ordentlig sådan och att den framförs av en av mina musikaliska husgudar gör inte saken sämre.

11. Sleepy Jackson - Dream on
:: Detta skulle även bli året då jag upptäckte Sleepy Jackson, känt till dem ett tag men inte reagerat något särskilt förrän den här lilla fina biten dök upp på radion. Sen var jag frälst.

12. Paolo Nutini - Last request
:: Det är inte utan att man känner sig lite gammal när unga, talangfulla personer som Paolo Nutini dyker upp och förgyller tillvaron för en, även fast det bara skiljer 2-3 år mellan oss. Första gången jag hörde honom var också i London Live, han uppträdde med två låtar. Jag tyckte det var helt ok men fastnade lustigt nog inte med en gång. Sen hörde jag Last request på radion inte långt efter det, för övrigt enda gången jag hört den i radioetern, och då började jag fatta lite tycke. Kollade upp honom på nätet för ett tag sedan och lyssnade... sen var hans platta uppskriven på önskelistan och postad till tomten. Underbar röst och så är han från Skottland. Med andra ord, han föddes med ordet kvalitet och känsla inristat i pannan.

13. Keane - Is it any wonder?
:: Hoppas Tom Chaplin kommer till rätta med sina drogbekymmer för jag vill ständigt höra mer från Keane.

14. Hot Chip - Over and over

15. The Feeling - Sewn

16. Depeche Mode - Martyr

17. Razorlight - America

18. Archie Bronson Outfit - Dead funny
:: Ytterliggare ett band som tillsammans med Automatic går under årets coolaste akter. Upptäckte även dem på London Live. Som sagt, ni bör kolla upp dem.

19. Jarvis - Don't let him waste your time

20. Editors - All Sparks
:: Det tog några lyssningar men sen skulle även den här låten fastna.

21. Salem al Fakir - Dream girl
:: Sveriges skönste snubbe!

22. X-Wife - Ping-pong
:: Portugisiskt band jag pushat lite för i ett tidigare inlägg. Gillar ni Rapture borde ni lyssna på den här trion.

23. Placebo - Song to say goodbye
:: Placebo är inte slut än. En av deras finaste låtar.

24. Cansei de ser Sexy - Let's make love and listen to death from above

25. Hard-fi - Better do better

26. Rapture - Get myself into it

27. Klaxons - Gravity's rainbow

28. Belle & Sebastian - Funny little frog

29. Danko Jones - First date
:: Ah...grymma Danko och co, fan att jag inte kom iväg när de spelade i Karlstad i våras.

30. Animal Five - Sharks
:: Årets roligaste låt, jag måste definitivt kolla upp fler låtar med dem!

31. Dirty Pretty Things - Bang bang you're dead
:: Pete Dorothy har ju varit en hel del på tapeten i år... och tycka vad man vill om honom, för egen del, även under Libertines livstid, så har jag alltid föredragit Carl Bârat fram för Dorothy. Det här är den enda låten jag hört med DPT men den är fan så mycket bättre än allt det Babyshambles släppt ifrån sig. Go Carl!

32. The Streets - When you were famous
:: Om Salem al Fakir är Sveriges skönaste musiker så är Mike Skinner Englands motsvarighet.

33. James Dean Bradfield - That's no way to tell a lie
:: Som gammalt Manics-fan så är det klart att man gillar det här! Riktigt bra låt faktiskt.

34. The Knife & Jay Jay Johansson - Marble house
:: Drejer-syskonen lyckades ändå släppa ifrån sig en liten pärla och det tillsammans med Sveriges Electroguru nummer Ett.

35. Scissor Sisters - I don't feel like dancin'
:: Jo, jag känner faktiskt för att dansa.

36. Tiger Lou - Nixon

(Bästa låtar - Övriga albumspår/b-sidor):


37. Editors - Fingers in the factories

38. Arctic Monkeys - Dancing shoes
:: Just det... "get on your dancing shoes, you sexy little swine". Haha, debutplattan är ett litet mästerverk och det här är en av de låtarna som jag spelat mest.

39. X-Wife - When the lights turn off

40. Infadels - Give yourself to meAndra som också gjort bra ifrån sig iår:
Firefox AK, Slaves, Timo Räisänen, Gnarls Barkley, the Plan, Tingsek, Clinic, Mary Onettes, Snook, [Ingenting], The Rakes, Koop, Magic Numbers, Lilly Allen, Camera Obscura, Pipettes, Fibes! Oh Fibes! Guillemots, Tiga, James Morrison, David Lindh, Raconteurs, Muse, Flaming Lips, Jennifer Lewis with the Watson Twins, Tim Neu, Josh Rouse, the Kooks, Albert Hammond jr, Juanes, Strokes, Anna Ternheim, Coldplay, Lasse Lindh
Bästa låtarna som inte släpptes iår men som jag av någon anledning inte hört förrän nu:

Snow Patrol - Run
Essex Green - Lazy May
Sparks - This town ain't big enough for both of us
Editors - Release
Editors - Orange Crush
Editors - Find yourself a safe place
Editors - Colours
Editors - Let your good heart lead you homeVerkar även vara ett år då det vaknat en trend i att avslöja vilka låtar man gillar i hemlighet, egentligen så tycker jag inte att man ska behöva skämmas för nåt man lyssnar på, men för att haka på denna lite roliga trend så kommer här:

Årets "Guilty pleasures":

Justin Timberlake - Sexyback
:: Nä, jag trodde aldrig jag skulle sitta här och säga att jag tycker att en låt med Justin är bra... men killen har ju skärpt till sig ordentligt. Det här är egentligen en låt som inte borde tilltala mig alls och så mycket som den spelats av radion borde man vara utsliten i öronen vid det här laget...men nej. Faktiskt inte. Jag gillar det.

Shakira & Alejandro Sanz - La tortura
::Skönt sväng, gör mycket att mr. Sanz är med, med sin härliga röst.

Nelly Furtado / Timbaland - Promiscuous

Årets plågoandar:

Veronica Maggio - Dumpa mig
:: Irriterande dagispop

Agnes
:: Att man över huvud taget vill vara med i Idol när man efteråt får sådant dyngmaterial som Agnes fått, är för mig ett mysterium.

Basshunter
:: Det är inte ens värt att kommentera...

Shakira - Hips don't lie
:: Alla de gånger som jag varit nära att håva ut radion genom fönstret när jag hört introt till den här...

Cascada
:: Ytterliggare ett av Lucifers djävulsverk som är till för att förpesta tillvaron för en. Topp 3 består av; MacIntosh-datorer, ALFA-kassan och överst Cascada.

Panic! at the disco - I write sins not tragedies
:: Årets mysterium: Hur kunde det här bli en sådan hit? Vad är det som händer?

Morrisey
:: Allt ol' Moz gjorde i år blev helt och hållet åt fanders. Droppen var barnkören...man blandar inte in barnkörer, det borde verkligen finnas en lag på det. Det finns bara ett undantag och det är Pink Floyds "Another brick in the wall." Men det är det enda undantaget.

My Chemical Romance
:: Lika stort mysterium som P!atd... sångarens skräniga röst skulle inte ens duga som inbrottsalarm...eller förresten, det skulle det.

Marie Serneholt
:: Barbies nya konkurrent. Lågstadievarning.

Knife
:: Seriöst, vilket öronvax ska man ha för att orka lyssna på det här? Någon oerhört avancerad inställning i öronen som man behöver göra? Snälla berätta för jag förstår inte, deras låtar i år är RIKTIGT illa. (Förutom "marble house")

Martin Stenmarck - 7milakliv
:: Om du kommer hem eller inte om kvällarna är inte min business...men uppenbarligen vill hela svenska folket i övrigt veta. *suck*

Ola - Rain
:: Hur många popballader om regn finns det egentligen? Finns det verkligen inget annat att sjung om? Va?

Paris - Stars are blind
:: Och så ner i sandlådan igen...

Bob Sinclair
:: Ärligt, hans senaste låt med den där brölande mannen gör mig livrädd.

Rihanna - Unfaithful
:: Gnäll, gnäll, gnäll... och så skulle ännu ett ylande fruntimmer drivas in i musikbranshen.

Kent
:: Se Morrissey-kommentaren. Den stämmer bra in här också.
Återkommer senare med en kortare album -och livelista.

Inga kommentarer: