lördag, april 30, 2011

30 Day Song Challenge - Day 19: A Song From Your Favourite Album


Jag har lite svårt att bestämma mig för vilken platta som är nummer ett. Det är ju så många album jag älskar! Så jag plockar ut en av många favoritskivor och det får helt sonika bli Antidotes med Foals. Jag har säkert spelat den en miljon gånger och fortfarande blir jag lika lyrisk när jag lyssnar till den. Briljant band!

Här har ni Cassius.



torsdag, april 28, 2011

The Soulshake Express



Värmland är mer än bara dansband ska ni veta. Det är rock n roll också. Prima sådan. Se och lyssna på Join the Carnival av och med The Soulshake Express nedan. Sen kan ni svänga in på bandets hemsida och grotta ner er ännu mer i länets stoltheter!




Patrick Wolf



Nytt med Patrick Wolf. Det gillar vi!


The City




30 Day Song Challenge - Day 18: A Song That You Wish You Heard on the Radio


Många är de, låtarna jag gärna skulle vilja höra på radio. Men mitt val här faller på Stargazer med Rainbow. En av mina stora favoritlåtar med en av mina favoritröster vid micken. Det är snart ett år sedan Ronnie James Dio lämnade jordelivet. Men hans musik lever kvar, och detta är en brutalt bra låt som jag inte skulle ha något emot att höra på radio ibland.





onsdag, april 27, 2011

In the Spotlight 2011 pt.17: The Head and the Heart


Den senaste upptäckten tackar jag varmt Niniel för. Noterade glatt en dag att jag hade fått en låt i min inbox på Spotify. Där hittade jag Down in the Valley med Seattlebandet The Head and the Heart. Den gick bra många gånger på repeat innan jag tog mig vidare till det självbetitlade debutalbumet. Förbaskat trevlig lyssning måste jag säga. Fin folkpop som är perfekt att välkomna våren med!

Tack igen!



Se och lyssna på: Down in the Valley, Ghosts och officiella videon till Lost in my Mind.


The Head and the Heart på


30 Day Song Challenge - Day 17: A Song That You Hear Often On The Radio


En fin klassiker som jag tycker att jag hör titt som tätt på både radio och TV!

Queen - Don't Stop Me Now




tisdag, april 26, 2011

30 Day Song Challenge - Day 16: A Song That You Used to Love but Now Hate


Den här var svårare än jag hade räknat med. Jag borde snarare ha beslutsångest för där är en hel hög med låtar jag gått från att gilla till att avsky. Men istället har jag en bunke förslag på det motsatta, det vill säga låtar jag först hatade men som jag numera tycker om.

Dock har ett förslag trillat ner, en låt av årsmodell 2010 dessutom. Jag gillar den här duon, och jag storgillade den här låten när den kom. Men... den är så förbannat sönderspelad av radio, TV och alla andra håll man kan tänkas höra musik på. Jag är uppriktigt sagt så spyfärdigt trött på denna låt att jag helst skulle vilja att den förbjöds i ungefär fem år framåt. Då kanske jag skulle börja uppskatta den igen.


Låten i fråga? Johnossi - What's the point




fredag, april 22, 2011

30 Day Song Challenge - Day 15: A Song That Describes You


Edit. Jag gör om hela detta inlägg från början. Jag visste väl att jag någon gång tänkt att "denna låt stämmer bra in på mig". Men vilken låt det var kunde jag för allt i världen inte komma på. Bra då att man har Spotify-listor att ta till!

Kiss får snällt vänta till ett annat tillfälle. Här och nu, Jamie Cullum med Twentysomething.




Eller lyssna på studioversionen på Spotify.

onsdag, april 20, 2011

30 Day Song Challenge - Day 14: A Song That No One Would Expect You To Love


Det finns en del kluriga kategorier bland de trettio, men denna är förmodligen den klart svåraste. Min musiksmak är så otroligt bred att jag inte är säker på om jag skulle kunna förvåna med någon av de låtar jag älskar. Jag kan säkert förvåna med låtar jag gillar, men av de jag älskar? Hm.

Efter att ha grubblat ett bra tag, har jag slutligen sållat ut tre låtar jag är riktigt rejält knäsvag för. Nu ska det ju bara vara en låt, och jag har också valt en utav de tre. Men nyfiken som jag är, får ni också länkar till de andra två. Här och här. Och frågan om någon eller några av dessa faktiskt förvånar er?


Men den låt jag valt, som jag tror skulle få flest ögonbryn att lyftas är...

...Bara himlen ser på med Eric Gadd.





Eller har jag fel?


tisdag, april 19, 2011

30 Day Song Challenge - Day 13: A Song That Is A Guilty Pleasure


Nu har vi kommit in på ett ämne vilket ni trogna läsare vet att jag tycker är lite kul, det vill säga Guilty Pleasures. De där låtarna som man gillar i smyg, ni vet. Har en Spotify-lista på det temat, och gudarna ska veta att den är jobbigt lång! Ska dock poängtera ännu en gång att termen "Guilty Pleasures" är något jag använder med glimten i ögat, såklart. Jag tycker det är en rolig kategori. De flesta av låtarna på den listan har jag inga större problem att erkänna att jag diggar, men så finns det också en del låtar jag ytterst sällan brukar yppa högt att jag tycker om. Låtar som man tycker om mot sin vilja kan man säga.

Funderade ett bra tag på vilken av alla GPs jag skulle välja. Jag var lite inne på att plocka en låt som förmodligen skulle ses som rätt oväntad från min sida. Det skulle ju helt klart vara mest roligt. Men valet föll i stället på denna fåniga dänga. En rätt stor Guilty Pleasure, men som jag inte hymlar så mycket med att jag tycker om.

En riktigt tuggummi-catchy gladlåt! Take it away MIKA!




måndag, april 18, 2011

In the Spotlight 2011 pt.16: Erland & The Carnival


Erland & The Carnivals förra platta var verkligen en frisk fläkt. Helt klart var bandet en utav de bästa och mest intressanta nykomlingarna förra året. Uppföljaren till debuten är redan här och går under namnet Nightingale. Först var jag lite skeptisk, men albumet växer mer och mer för varje lyssning. Mest gillar jag inledande So Tired in the Morning och Map of an Englishman. Men varje låt har sin speciella charm. Bandet har ett sound som sticker ut. Intressant gäng som sagt, och väldigt väldigt bra. Dags att upptäcka dem nu om du inte redan har gjort det!



Se även: Springtime


Erland & The Carnival på


30 Day Song Challenge - Day 12: A Song From A Band You Hate


Egentligen är det här ännu en tråkig kategori eftersom jag försöker ha som regel att inte skriva om musik jag inte gillar. Ingen vits med det. Men i det här fallet kunde jag vrida en aning på denna omgång. Jag har plockat ut ett band jag starkt ogillar, men som har en låt, ett undantag, som jag faktiskt tycker är rätt bra. Så sett blir det ju ändå bra i slut ändan. Ska även poängtera att jag är försiktig med ord som "hata". Jag brukar använda det ordet om låtar emellanåt, men sällan eller aldrig om band eller artister. Det är det för starkt för. Men givetvis finns det band jag verkligen inte står ut med. Man kan ju inte gilla allt och tur är väl det. My Chemical Romance är ett utav dem banden. Skränigt skräp om du frågar mig. Men I Don't Love You tycker jag är lite fin. Kalla det en Guilty Pleasure om ni vill. Här har ni videon:




Video från bandets hemsida.


lördag, april 16, 2011

30 Day Song Challenge - Day 11: A Song From Your Favourite Band


Kanske den enklaste kategorin hittills! För er som följer min blogg behöver bandet i fråga knappast någon närmare presentation. Ni vet förmodligen väl vid det här laget vilka det handlar om! Ni nya läsare som är nyfikna på mitt favoritband kan leta upp deras namn i etikett-listan ute i högerspalten för vidare guidening och kärleksförklaringar.

Lyssna och njut! Här har ni underbara Bullets med Editors:





torsdag, april 14, 2011

Jarle Bernhoft


Det var ju som så här att jag var på konsert förra helgen. I Oslo närmare bestämt, och på Spektrums scen stod Kaizers Orchestra. Har sett dem live två gånger tidigare, så att det skulle vara ruskigt bra var det ingen tvekan om. Ett jädrans drag direkt från start där jag fick höra ett antal favoritlåtar som Delikatessen, Senor Torpedo, Resistansen, Djevelens Orkester, Ompa til du dör, med flera. Och så ett längre parti med låtar från senaste albumet Violeta Violeta vol. 1. Väl värt att nämna var det mäktiga slutet. Efter att Kaizers avslutat den sista låten, Die Polizei, fortsatte publiken på ungefär 9000 personer att sjunga refrängen i minst fem minuter efteråt. Den stämningen var otrolig!

Kaizers Orchestra i all ära, MEN, vi ska inte glömma bort supportakten. Kanske den främsta anledningen med detta inlägg. I själva verket var det tre olika supportakter, tre killar som fick ungefär 15-20 minuter var. Jag ska lyfta fram en av dessa tre herrar, killen som var sist ut, nämligen Jarle Bernhoft. Jag hade aldrig hört talas om honom förut, men efter den kvarten lär jag aldrig glömma hans namn. Grymt bra!

Kolla in C'mon Talk nedan så kommer ni förstå. Sen kan ni även lyssna på min favorit So Many Faces, och den coola covern på Tears For Fears Shout.




30 Day Song Challenge - Day 10: A Song That Makes You Fall Asleep


Det är alltid gott att somna till musik. Det är förvisso inte ofta jag lyssnar till musik när jag ska sova, mest av praktiska skäl eftersom jag inte längre har en stereo med sleep-funktion. Men om John Blund har slut på sömngrus, då brukar mp3-spelaren åka fram. Vid ett tillfälle, efter att ha vridit och vänt på mig en längre stund, fick Sigur Rós och deras album () spelas upp i hörlurarna. Därefter tog det inte lång stund förrän jag var i drömmarnas land. Det skedde mer exakt vid favoritspåret Untitled #4. Den är så vacker att det gör ont.

Dags för ännu en favoritlåt med andra ord!

Sigur Rós - Untitled #4




onsdag, april 13, 2011

In the Spotlight 2011 pt.15: Kurt Vile


Jag tänkte ett flertal gånger under 2009 att jag skulle skriva om Kurt Viles album Childish Prodigy. Men det blev aldrig av. Förmodligen för att jag lyssnade sönder den. Men konstigt nog kommer jag knappt ihåg hur den skivan lät. Men jag vill minnas att det var lite mer psykedlisk touch på den, lite mer driv i låtarna. Nya plattan heter Smoke Ring For My Halo och är en mer avskalad historia. Skulle vilja säga att omslaget talar rätt bra om hur albumet låter. När jag lyssnar på Smoke Ring For My Halo ser jag framför mig en långhårig, kutryggig och blyg kille med gitarr. Snälla melodier och en röst som känns försiktigt men ändå stabil. Det är en fin skiva. Bra rakt igenom, men jag tycker nog att andra halvan väger lite tyngre. Där finns Ghost Town som jag blivit väldigt fäst vid, samt Peeping Tom och titelspåret.





Kurt Vile på


30 Day Song Challenge - Day 09: A Song That You Can Dance To


Kan och kan, det är väl en definitionsfråga här, men det finns många låtar där det rycker i danstarmen även på mig. Fot i hose med norska Casiokids brukar alltid få mig att börja dansa. I alla fall när jag är ensam hemma och persiennerna är neddragna.




tisdag, april 12, 2011

In the Spotlight 2011 pt.14: Principe Valiente


Det finns en hel del diamanter i musik-Sverige. Principe Valiente är en utav dem. Jag har tipsat om dem tidigare, för ungefär två månader sedan efter att ett mail från bandet landat i min inbox. Ett mail som förgyllde resten av den veckan för fy katten vad såld jag var på de låtarna som låg uppe på bandets myspace. Nu sitter jag här och har Principe Valientes självbetitlade debutalbum på högrotation, och är fortfarande lika mycket eld och lågor. Mörk pop åt Joy Division-hållet till. Det här är jag riktigt svag för. Är du lika svag för den genren, då är Principe Valiente ett måste.






Principe Valiente på

30 Day Song Challenge - Day 08: A Song That You Know All the Words To


Insåg när jag kom till denna kategori att jag av någon anledning var mycket bättre på låttexter förr än vad jag är nu. I alla fall hela låttexter. Jag sjunger ofta med i låtar men det är mest delar av en och samma sång jag kommer ihåg. Så kan det vara. Jag får bättra mig helt enkelt.

Jag skulle kunna göra det lätt för mig och plocka en låt med Editors, där kan jag helt klart de flesta texterna. Men jag har satt som regel att inte ha med samma band två gånger under de här 30 dagarna. Editors är spikade för en kategori längre fram. Därmed fick jag gå bakåt i tiden, till tonåren, och plocka fram en storfavorit från den perioden. En låt som är lika mycket storfavorit än idag ska tilläggas. En av världens bästa låtar. Och jag är rätt säker på att jag fortfarande kan hela texten till den.

Ladies and Gentlemen, A Design For Life med Manic Street Preachers:




måndag, april 11, 2011

30 Day Song Challenge - Day 07: A Song That Reminds You of a Certain Event


För tre år sedan drog ett par vänner igång en hyfsat stor festival nere i Småland. Festivalen kom i två upplagor innan den lades ner, och gänget smaskade på ordentligt första året och bokade Simple Minds som dragplåster. Jag var involverad på ett litet hörn och för att göra en lång historia kort var det milt sagt två turbulenta festivaldagar med mycket svett och lite sömn. Det mesta av svetten berörde just ett visst skotskt gäng. När andra kvällen väl var igång och bandet äntligen stod på scenen kunde man knappt tro att det var sant.

Med allt styr som var hann jag inte med att se ett enda band, men jag hade sagt tidigare till en av medarbetarna att jag skulle vara väldigt nöjd bara jag fick höra Sanctify Yourself med SM. Sen behövde jag inte se mer. Han svarade att han vid ett tillfälle hunnit slänga ett öga på set-listen, och att låten tyvärr inte fanns med där. Jaja, jag hade ändå räknat med att det skulle vara för mycket att hoppas på. Hann se 10-15 minuter av spelningen i alla fall och traskade sedan tillbaka backstage för att kolla läget inför efterföljande sysslor. Det gick dessutom alldeles utmärkt att lyssna på spelningen därifrån.

Tiden gick och det skulle visa sig att bandet uppenbarligen hade så kul på scen att de drog över speltiden. Och plötsligt hör jag ett välbekant och efterlängtat intro. Jag släppt allt jag hade för händerna, ropade till de andra närvarande att jag kommer snart, och sprang ner till scenen. Trött och sliten stängde jag av allt för några minuter och njöt av att höra Jim Kerr med band framföra min favoritlåt med dem. Ett musikminne jag sent kommer glömma.

Jag var helt färdig i en hel vecka efteråt. Men så här med lite distans till alltihop finns det väldigt många roliga och knäppa minnen att skratta åt. Och jag kommer nog alltid ha ett litet speciellt förhållande till Simple Minds efter detta...


Varsågoda, Sanctify Yourself med Simple Minds:




fredag, april 08, 2011

In the Spotlight 2011 pt.13: The Decemberists


Först tyckte jag att den var rätt lam och intetsägande. Men ju mer jag lyssnar, ju mer växer The King is Dead, senaste albumet med The Decemberists. Kan inte göra någon jämförelse med bandets tidigare album. Trots att jag förälskade mig i låten The Sporting Life för en massa år sedan, kom jag av någon anledning aldrig in i någon vidare fördjupning. Men strunt samma. Kanske är det lika bra. The King is Dead är en väldigt behaglig skiva att lyssna till. Gillar du trivsam pop med lite folkinfluenser så är det här en platta du ska kolla upp i år.



Favortilåtarna är This Is Why We Fight, Rox in the Box och inledande Don't Carry it All.


The Decemberists på


30 Day Song Challenge - Day 06: A Song That Reminds You of Somewhere


Jag håller fast vid Edinburgh under en dag till. Innan jag åkte till skolan varje morgon brukade jag kolla på ett musikprogram på TV:n, medan jag gjorde mig i ordning. The Coral hade precis släppt singeln In the Morning vid den tidpunkten, och videon till den visades ofta. En väldigt bra låt och den får mig alltid att tänka på den skotska huvudstaden. Som jag sa i inlägget på dag 3; en bra låt i kombination med lite nostalgi, det är fint det!




torsdag, april 07, 2011

30 Day Song Challenge - Day 05: A Song That Reminds You of Someone


För sex år sedan var jag i Edinburgh på en tre månader lång språkresa. Folk från hela världen var på denna lilla skolan, alla under olika långa perioder. Att åka iväg dit var lätt det bästa jag någonsin gjort och jag fick många fina vänner under den tiden. Av alla jag umgicks med så har jag fortfarande kontakt med samtliga, utom en. Hörde utav personen en gång efter att han lämnat, men sen inte ett ljud. Och ingen av de andra har hört något heller. Puts väck. Lite underligt, och tråkigt såklart. Men sånt är livet. Det bästa man kan göra är att vara glad för den tiden man fick lära känna varandra, och med ett leende minnas alla roliga stunder vi hade i vårt lilla gäng. Och de var många!

Denne glade spanjor i fråga var ett stort U2-fan. Det hörde liksom till att se honom komma till skolan varje morgon i sin klarröda jacka och stora hörlurar. Och med ganska stor säkerhet var det U2 som dånade in i hans hörselgångar.

Så, denna är till dig R! Beautiful Day med U2.




tisdag, april 05, 2011

30 Day Song Challenge - Day 04: A Song That Makes You Sad


Jag hade väldigt svårt att komma på en låt som gör mig ledsen. Men jag har en lång lista på låtar som jag brukar lyssna på när jag är lite nedstämd. Coldplays Warning Sign är en självklar favorit där. Älskar denna låt. Blir kanske inte så ledsen när jag lyssnar på den, men något vemodig. Sen är den så förbannat vacker att det krossar mitt hjärta.

Här har ni låten på Spotify. För er som inte har Spotify har ni låten i en akustisk version nedan.






måndag, april 04, 2011

In the Spotlight 2011 pt.12: Elbow


Jag var lite trög med att upptäcka Elbow. Det vill säga att det lång tid innan jag kom till skott att lyssna på dem. Men när jag väl gjorde det, ja, då var det kärlek direkt. Förra albumet The Seldom Seen Kid var det som fick mig på fall. Och tycket bara fortsätter. Senaste verket build a rocket boys! är en formidabel platta det med. Smått beroendeframkallande skulle jag vilja säga. Inledande The Birds och Lippy Kids fängslar mig direkt. De två tillsammans med Neat Little Rows och High Ideals är mina främsta favoriter från detta starka album. Elbows musik är kvalitet.



Har du inte upptäckt Elbow än, då är det på tiden att ta tag i det nu!


Elbow på


30 Day Song Challenge - Day 03: A Song That Makes You Happy


Åh, det ljuva 90-talet! Det är många låtar som gör mig glad, men Suedes Beautiful Ones tar nog hem priset om jag prompt måste välja en. En av världens bästa låtar. Den funkar alltid! Förmodligen spelar det in en hel del att bandet var stora stora favoriter under mina tonår. En ruggigt bra låt i kombination med lite nostalgi. Klart man blir glad!






Förutom att det är en av världens bästa låtar, är det också en förbaskat snygg video!


söndag, april 03, 2011

April


Ny månad och det innebär att en ny spellista ligger uppe i högerspalten! Som vanligt kommer denna att fyllas på allt eftersom så håll utkik hela april ut. Vill ni spana in tidigare listor så finns de publicerade på min Spotify-profil som ni också finner här ute i kanten.



30 Day Song Challenge - Day 02: Your Least Favourite Song


Fortsätter på 30-dagars-resan och dagens tema är "Your least favourite song". Får väl säga att dag 2 är den tråkigaste av de 30. Mest för att jag försöker ha som policy på den här bloggen att inte skriva om musik jag inte gillar. Men det får bli ett litet undantag för den här gången.

Det finns garanterat låtar jag tycker ännu mindre om, men denna var den första som ploppade upp i huvudet. Den var med i en reklam för en herrans massa år sedan, tror det var för köttbullar? Hur som helst har jag avskytt den ända sedan dess och till mitt stora förtret verkar alla älska den. Men det kan jag i och för sig förstå, det är ju ändå en klämkäck låt. Jag klarar dock inte riktigt av den.

För att dra ut på spänningen ännu mer låter jag bli att lägga upp videon här. Istället får ni gå in på denna länk och finna ut vilken låt det är.



In the Spotlight 2011 pt.11: Little Comets


Tror det var för ungefär 2,5 år sedan jag hörde superkäcka One Night in October med Little Comets . Barnsligt bra låt som jag blir väldigt glad av. Ett tag därefter dök den lika pigga låten Adultery upp. Sen kom en evig väntan på en fortsättning. Men i år kom äntligen debutplattan In Search of Illusive Little Comets. Den var väl dessvärre inte så bra som jag hade hoppats på, men det är en go' platta som jag gärna drar på emellanåt när käck ungdomlig pop gör susen för humöret. De två låtarna nämnda ovan är de självklara favoriterna, men jag återkommer gärna till Isles också.




Little Comets på

lördag, april 02, 2011

30 Day Song Challenge - Day 01: Your Favourite Song


Såg en tweet häromdagen om "30 Day Song Challenge", vilket är som det låter; 30 låtar på 30 dagar där varje dag har ett "tema". Ska inte sticka under stolen med att jag tycker den här typen av grejer är lite kul. Därmed tänkte jag testa att ta mig igenom de 30 frågorna får vi se.

Dag 1 är, som framgår av rubriken, min favoritlåt. Egentligen fallerar det på en gång eftersom jag aldrig kan bestämma mig för en låt som är min absoluta nummer ett. Men måste jag välja en låt, ja, då får det nog bli Dancing in the Dark med Bruce Springsteen. Den har hängt med mig sedan jag var barn, och fortfarande känner jag varenda gång jag hör den att det är en av världens bästa låtar någonsin!

Bruce Springsteen - Dancing in the Dark