lördag, mars 27, 2010

Celebration time

Det är lördag! Det är varmt ute, snön är borta och solen har tittat fram ett flertal gånger den senaste tiden. Det börjar till min stora lycka bli "kavajväder" som jag brukar kalla det. Det är med andra ord vår på G och livet är för stunden gött i ren allmänhet.

Låt oss fira allt detta med den två år gamla dängan Chick Lit med det formidabla bandet We Are Scientists som släpper nytt album i juni. Bara det är värt att fira!

Trevlig helg!


tisdag, mars 23, 2010

Festivalnytt

Arvika har idag snyggat till line-upen lite igen, detta genom att släppa Miike Snow. Inte dumt alls. Dock saknar jag fortfarande ett par saftiga headlines, årets motsvarighet till Korn, Depeche och NiN. För som det ser ut just nu står dessa tre namn högst upp på affischen: Babyshambles, Kent och In Flames...

...samtidigt har en annan värmländsk festival kaxat till sig i år och bjudit upp till konkurrens; Putte i Parken, eller kort och gott PIP, som äger rum i Karlskoga. Tror detta är tredje året festivalen kör, och till sommaren har de drämt till med inga mindre än Skinny Puppy och N*E*R*D.

Samtidigt har Way Out West bokat Jónsi, och sedan tidigare har de även LCD Soundsystem. Två akter jag mer än gärna skulle vilja se. Så ja, det är verkligen upp till bevis för Arvika i år, för just nu har de inte mycket att konkurrera med. Om jag får säga det själv.


Skinny Puppy lirade på Arvika för några år sedan, dessvärre var jag så trött att jag bara såg halva, vilket jag ångrar lite i efterhand för det var riktigt riktigt bra. Hade inte hört dem innan, fastnade för en låt, vilket det sedan tog mig bra många månader innan jag lyckades luska ut vilken det var. Pro-test. Den har sedan varit en stor favorit som jag gärna drar på högt emellanåt. Det får bli dagens låt, och här har ni videon till den:

måndag, mars 22, 2010

Have you heard the latest? pt.13

Dags för några nya goa låtar!


Darwin Deez - Radar Detector
En snubbe som Zane Lowe spelat en hel del på sin show. Först ryckte jag mest bara på axlarna, men nu på senast har även jag fallit för Radar Detector och Deez pigga sound. Det finns även två låtar uppe på Spotify som är väl värda att höra. Lägg Darwins namn på minnet. Det här är en kille att hålla ögonen på framöver. Påminner lite om Strokes som de lät på debutplattan.


Foals - The Orient
Idag är annars lilla julafton då Zane spelade ytterligare en ny Foals-låt. Till skillnad från Spanish Sahara låter The Orient mer likt det "gamla" Foals, fast samtidigt med en nyare riktning. Jag älskar den och jag kan knappt vänta på nya albumet!


The Courteeners - Take over the world
Tipsade om dem för ett tag sedan med den popsnygga singeln You Overdid it Doll som jag fortfarande är så där barnsligt förtjust i. Zane spelade Take Over the World förut så jag förmodar att det kan vara nya singeln ut från albumet Falcon som nu finns att hitta på Spottan.


Laura Marling - Devil's Spoke
Alla tycks snacka om fröken Marling och när jag hörde denna låt förstod jag varför. Fantastiskt bra!


The Black Keys - Tighten Up
Och slutligen rundar jag av med sprillans nytt från den ständigt formidabla duon The Black Keys.


Trevlig lyssning!

Grann grannmusik

Blev precis tipsad om två band från vårt kära grannland Danmark. Att våra danska grannar är bra på att göra musik är ingen hemlighet, och banden Ginger Ninja och Carpark North är inga undantag.

Gillar ni danska band eller bara lättsam elektronisk pop och indiepop i allmänhet, avvara då några minuter till att bekanta er med dessa två:

Ginger Ninja


Carpark North


Tack Annie!

fredag, mars 19, 2010

Lou Reed i Tweed

Ska göra ett litet undantag från regeln och tipsa om en blogg som inte är musikrelaterad (mer än att där är en artist i namnet). Detta för att denna blogg helt enkelt är så förbaskat rolig och förtjänar uppmärksamhet.

Gillar man "ordhumor" (rim, ordvitsar o.d.) så är bloggen Lou Reed i Tweed något ni måste kolla upp! Sanslöst kul och väldigt snyggt gjord!

Rena Rama

Vädret är grått och min motivation tog helg redan igår. Det är i sådana stunder man uppskattar musiktips såsom Rena Ramas Klass 6B.

Så runda av veckan och påbörja er helg med lite glad och trallvänlig svensk pop! Mer information om bandet hittar ni här: http://renarama.se/wordpress/. Tack Rasmus!


torsdag, mars 18, 2010

Dagens platta: Leave Your Friends and Family

Upptäckte häromdagen att albumet Leave Your Friends and Family med de sköna norskarna i The Captain & Me äntligen har dykt upp på Spotify. Ni kanske minns att jag tipsade om dem för några månader sedan med låten Happy New Year. Om inte, här har ni den igen, kul video dessutom.




På sin hemsida beskriver duon sin musik som "Balkan-Country" vilket känns som en klockren beskrivning. Det är glatt och svängigt och man blir på förbaskat bra humör när man lyssnar till The Captain & Me. Verkligen rekommenderad lyssning. Sprid deras musik över landet och jag vågar säga att det här snacket om "vårdepressioner" snart är ett minne blott.

Favoritspåret är Franz Mesmer men hela plattan består av pärlor hela vägen igenom. Svänger ni in på grabbarnas hemsida hittar ni även några låtar för gratis nedladdning.


The Captain and Me på
Spotify
Officiella hemsidan
Myspace

tisdag, mars 16, 2010

X till skogen!

Vilken underbar tisdag! Förutom att vårsolen har värmt både kropp och sinne, har även Arvikafestivalen släppt den otroligt goda nyheten att IAMX är klar för ett besök i Värmland i juli!

Vissa band och artister får mitt musikhjärta att bulta lite extra och Chris Corner är som bekant en av dem. IAMX lirade på Arvika för ett par år sedan, ett av de bästa spelningarna jag varit med om. Då hade jag bara hunnit lyssna på ett fåtal låtar innan spelningen, albumen var vid det tillfället något svåra att få fatt på. Därav har jag längtat extra mycket efter att få se IAMX igen nu när jag kan samtliga tre album utan och innan. (Och när jag aldrig fick chansen att se Sneaker Pimps så vill ja ta alla tillfällen jag får till att se IAMX.)





Så äntligen har Arvika kommit med en bokning som gjorde biljetten värd pengarna. Jag ska inte sticka under stolen med att jag hittills varit väldigt besviken på Arvikafestivalens bokningar inför sommarens upplaga. En radda svenska akter som man antingen sett förut eller lyssnat sönder, Babyshambles klarar jag mig utan, Regina Spektor i all ära, hon är fantastisk, men ingen jag spricker av längtan efter att få se live. Fram till nu har det i princip bara varit In Flames som fått det att vattnas i munnen. Men med IAMX på schemat så vet jag i alla fall nu att jag inte behöver sälja biljetten. Därtill har även sköna Simian Mobile Disco, Volbeat och JJ tillkommit bland bokningarna, så det börjar ordna upp sig lite. Förhoppningsvis dyker det upp några fler valutagivande namn framöver.

Egentligen lite smått ironiskt att det just nu är IAMX och In Flames som väger tyngst på spelschemat. De både banden gästade festivalen samma dag de sist var där och båda var måste-spelningar för mig. Givetvis spelade de samtidigt. Offrade In Flames till förmån för IAMX, vilket jag inte ångrar även om det var rätt surt att missa flammorna. Förhoppningsvis gör inte Galaxen om misstaget att sätta dem på samma tid.


måndag, mars 15, 2010

Skräckblandad förtjusning - O Children

Från det ena till det andra.
Ett väldigt intressant band som Zane Lowe har spelat till och från senaste veckorna är O Children. Först visste jag inte vad jag skulle tro om dem. De låter som ett Joy Division återuppståndet från de döda och inskickade i något mörkt, undangömt utrymme där de har rökt på tillsammans med Sisters of Mercy och zZz. Det är nästan så att jag blir lite rädd när jag lyssnar på O Children, för att det är något på gränsen till kusligt bisarrt över dem, samtidigt som det är väldigt tilltalande.

För att illustrera detta på bästa sätt kan ni börja med att lyssna till låten Dead Disco Dancer som även ligger uppe på Spotify. Den får stå för den kusligt bisarra delen. Nya singeln Ruins däremot är den låten jag främst vill slå ett slag för. Den väger över på den riktigt tilltalande delen. Ruskigt bra låt som bara växer mer och mer. Ruins gör mig oerhört nyfiken på fortsättningen.

Lika nyfiken är jag på vad ni tycker om O Children.


Ruins

LCD Soundsystem is playing at my house

17:e maj är ett datum ni bör markera i kalendern, då släpper LCD Soundsystem sitt nya album. Ett album som enligt James Murphy blir det sista från LCD. Hörde en kort intervju med honom i dagens Zane Lowe-show, och som grädden på moset fick vi även en liten teaser från kommande alstret som än så länge är utan titel. Ett 30 sekunder långt smakprov som lät ruskigt lovande! Tror vi har ett riktigt bra album att vänta.

Till dess att nya materialet dyker upp får vi hålla till godo med ett par gamla dängor, vilket definitivt inte är fy skam! Nedan, party-obligatoriska Daft Punk is playing at my House, och min stora favorit Tribulations.




fredag, mars 12, 2010

In the Spotlight 2010 pt.8: Broken Bells

Ända sedan jag hörde The High Road för första gången för ett par månader sedan har det varit världens bästa låt. Den är så bra att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Därför var det oerhört skönt att efter att ha varit på vift några dagar, få komma hem och se Ingemar på Poplistan tipsa om att Brokens Bells debutplatta nu är ute på marknaden. Äntligen!


foto från Myspace


För er som inte redan bekantat er med Broken Bells kan jag berätta att bakom namnet hittar vi inga mindre än Danger Mouse och The Shins frontman James Mercer. Det självbetitlade debutalbumet har gått på repeat så många gånger att jag tappat räkningen. Bara konstatera att 2010 återigen har bjudit på ett album som man bara kan låta gå utan att behöva bry sig om att hoppa över något spår. En otroligt behaglig 10 låtar lång resa. Broken Bells är helt enkelt formidabel från början till slut och jag vill aldrig stänga av.

Jag ska inte ge mig på att försöka beskriva plattan, utan jag föreslår att ni genast beger er in på Spotify-länken nedan för lyssning. Broken Bells bör ni inte missa!

Fler favoritspår: October, Mongrel Heart, The Ghost Inside
och så har vi senaste singeln Vaporize




Broken Bells på
Spotify
Myspace
Officiella hemsidan

tisdag, mars 02, 2010

Have you heard the latest? pt.12

Fler nya goa låtar att lyssna in sig på!



UNKLE -Natural Selection
Aldrig hört UNKLE innan, men den här nya låten fick mig att vilja ändra på det omgående.

We Have Band - Divisive
C på It's easy... tipsade mig om detta intressanta gäng med den ursköna låten Time After Time som återfinns på fjolårets Kitsuné Maison-samling. Har spelat den som en tok senaste tiden, och nya Divisive är lika lovande den. Lägg We Have Band på minnet!

Deftones - Rocket Skates
Nytt, tungt och gött! Vrid upp volymen och röj!

Stornoway - I Saw You Listen
Jag har mest ryckt på axlarna när jag hört Stornoway tidigare, men den här låten fastnade direkt när jag hörde den på Zane Lowe's show igår. Ska ge dem en ärlig chans framöver.

White Belt Yellow Tag - Always and Echoes
Småskön låt som ger mig lite Doves-vibbar.



Och återigen vill jag slå ett slag för Foals senaste Spanish Sahara, samt den småroliga videon till Vampire Weekends senaste singel Giving up the Gun, vilka ni hittar i de två föregående inläggen.

måndag, mars 01, 2010

Spanish Sahara - nytt med Foals!

Nu går det undan! Det får bli två "dagens låt" idag helt enkelt. För knappt hade mitt föregående inlägg för aftonen hunnit svalna förrän jag fick reda på att Zane Lowe planerade att premiärspela Foals nya singel, Spanish Sahara, i kvällens show. Och nu för en stund sedan dök även den officiella videon upp på YouTube.

Först blev jag en aningens ställd, men det mesta har släppt. Det var kanske inte riktigt vad jag hade väntat mig, men den växer, och den är framförallt väldigt fin. Den börjar kusligt lugnt för att sedan sakta byggas upp mer och mer. Låt därför inte åsynen av siffrorna 6:54 avskräcka er utan låt hela låten gå från början till slut.

Jag har spelat den några vändor nu. Är nog fortfarande lite överrumplad, men jag kan klart konstatera att jag gillar den. Mycket. Och den lär växa ännu mer framöver.

Tryck på play, luta er tillbaka och försvinn bort en stund till tonerna av Spanish Sahara:





Nya plattan kommer 10:e maj som sagt. Hoppas tiden går fort.

Giving up the Gun

Känns lite tomt och sorgligt att OS är över. Men nu kan man å andra sidan äntligen återgå till det regelbundna musiklyssnandet som har fått ta ett stort steg åt sidan senaste två veckorna. Därav den låga aktiviteten här. Men nu ska det bli liv i luckan igen.

Jag smyger igång med videon till Vampire Weekends senaste singeln Giving up the Gun. En småkul video som gästas av några bekanta ansikten, däribland Jake Gyllenhaal.






När jag är i farten kan jag också passa på att nämna att Foals nu har annonserat både titel och releasedatum för sin kommande platta. Uppföljaren till Antidotes går under namnet Total Life Forever och släpps 10 maj. Foals nya är utan tvekan årets, av mig, mest efterlängtade platta. Ska bli spännande att höra nya materialet. Jag lär återkomma i ämnet!