lördag, januari 30, 2010

In the Spotlight 2010 pt.5: Apparatjik

Oj, vilken start på lördagen! Via NME:s Twitter hittade jag bandet Apparatjik som släpper sin debutplatta 1 februari.

Bakom Appratjik hittar vi Coldplay-basisten Guy Berryman, Mew's frontman Jonas Bjerre, Magne Furuholmen från numera insomnade a-ha, samt producenten Martin Terefe.

Att beskriva bandets musik är det inte enklaste. Men för att göra ett försök kan man säga att de stundvis låter ungefär som en experimentell korsning av medlemmarnas respektive band kraftigt kryddat med en del Sigur Rós. Fast det är bara ett taffligt försök att beskriva det, men det är helt klart spännande musik de gör.



10 låtar ligger uppe på deras myspace, om det är hela albumet återstår att se på releasedagen. Allt är inte bra men det finns en hel del sköna spår där. Bäst gillar jag Electric Eye och framförallt Snow Crystals. Den låten har verkligen förgyllt min morgon!


Har ni inget för er så kan ni samtidigt som ni lyssnar ägna en stund åt att klicka runt bland länkarna i kuben på bandets hemsida.


Apparatjik på
Myspace
Officiella hemsidan

torsdag, januari 28, 2010

Have you heard the latest? pt. 10

2010 har sannerligen börjat bra om jag får säga det själv!
I skörden av nya goa låtar vill jag gärna tipsa lite extra om följande:


The Sunshine Underground - Coming To Save You
Monstruöst bra låt! En riktig dänga och nu är videon äntligen uppe, vilken inte hade hunnit komma upp när jag skrev om dem i föregående inlägg. Se upp för dessa Leedsare!

Chapel Club - Oh Maybe I
Tipsade om dem för några månader sedan med låten Surfacing. Här är senaste singeln som är minst lika lovande. Håll öronen öppna efter detta spännande London-gäng.

Cold War Kids - Audience of One
Skön låt från Behave Yourself EP:n som kom i slutet av december.

Erland & The Carnival - Trouble in Mind
C. på It's easy to get buried in the past uppmärksammade mig på detta gäng. Albumet finns på Spotify och jag lär återkomma till dem.

Delphic - Halcyon
Nämnde detta dansanta Manchester-band i mitt första inlägg för året, då med ursköna låten Doubt. Halcyon är ännu bättre och jag har spelat den som en tok senaste dagarna. Tror det här blir nästa singeln ut från albumet Acolyte.

Johnossi - What's the Point
Förhoppningsvis har ni redan hört denna uppfriskande låt från Sveriges kanske coolaste duo. Om inte så är det så dags nu!

tisdag, januari 26, 2010

In the Spotlight 2010 pt.4: The Sunshine Underground

Goda nyheter! Den 1:e februari släpper Leeds-bandet The Sunshine Underground den av mig starkt efterlängtade uppföljaren till debuten Raise the Alarm från 2006.

En mycket fin bonuskrydda till nyheten är att man redan nu kan lyssna till Nobody's Coming to Save You i sin helhet på bandets myspace. Länken hittar ni nedan.

Jag är som bekant oerhört svag för dansant indie/rock/alternative så det var knappast oväntat att jag föll pladask för den sköna dängan Commercial Breakdown för en sådär tre år sedan. Har lyssnat på senaste alstret ett par vändor nu och det låter förbaskat bra hela vägen igenom!




Iväg med er in på länkarna nedan och glöm inte att vrida upp volymen ett snäpp extra!


The Sunshine Underground på:
Myspace
Officiella hemsidan
Spotify

söndag, januari 24, 2010

In the Spotlight 2010 pt.3: Sidechild

Markera den 3:e februari i er kalender, för då släpps en platta ni absolut inte får missa i år; Sidechilds debutalster Music for Children.


Musikbloggen Knoxroad ligger bakom det träffsäkra citatet: "whimsical folk music with a healthy does of soul" om Sidechilds musik. Bara det borde får det att kittla i era hörselgångar! Bakom namnet Sidechild hittar vi Pontus, en kille med skön fluffrisyr och begåvad med en härligt karakteristisk röst som sätter extra personlighet till text och musik.




Av bakgrundshistorien att läsa var det en lång och arbetssam resa innan Music For Children stod klar. Och ibland är det bästa man kan göra att just stanna upp och starta om på nytt. Efter en kraschad dator, skivkontraktsstrul, ett antal svettiga studiotimmar och missnöje över låtmaterialet, var det precis vad Pontus gjorde. Och det blev en omstart som slog väl ut och resulterade i det debutalbum som snart når en återförsäljare nära dig.


Det är alltid lika skönt att kunna spela en skiva på repeat om och om igen och känna lika stor tillfredställe inför varje låt. Något som är rätt ovanligt för ett album, alltid finns det något spår som man vill hoppa över. Men inte på Music For Children.

Sidechilds downtempo-soulpop är en oerhört uppfriskande fläkt. Det är nära och snyggt. Vackert och känslofullt. Ömsom svängigt, ömsom lugnt. En perfekt blandning. Några av spåren har etsat sig fast lite extra, som Hey Love, I'm a Train, We all want to be true och Unborn. Ett par av dem, och några andra av albumspåren hittar ni smakprov på på Myspace-länken nedan. De titlarna som inte återfinns där föreslår jag att ni lägger på minnet och lyssnar till den när ni fått tag på plattan.





Jag säger när ni har plattan. För det här är inte bara en rekommendation, det är en uppmaning. En uppmaning till er att kolla upp Sidechild för det här är en starkt lysande pärla på den svenska musikscenen. Väl värd er uppmärksamhet för en stund!



Sidechild på
Myspace
Officiella hemsidan
YouTube


Videon till första singeln Come on Come on.



Tack till Pontus och Lina!

onsdag, januari 20, 2010

In the Spotlight 2010 pt.2: Andreas Grega

Jag har hört hans namn, Andreas Grega, i olika sammanhang lite till och från sedan i höstas. Men det var inte förrän igår jag först hörde honom då han framförde Rädslan på P3 Guldgalan.

För några sekunder övervägde jag att kasta mig över datorn och frenetiskt trycka in power-knappen för att jaga rätt på fler låtar att lyssna till. Jag lyckades dock behärska mig till idag och passande nog så släpps Gregas debutskiva En sak i taget just idag.




Albumet har ljudit ut i lyan ända sedan i förmiddags och jag insåg att det var ett bra tag sedan jag sist blev så här upplyft av en artist som sjunger på svenska. Närmast kommer nog Blända i höstas, och så har Markus Krunegård och [Ingenting] ett par låtar jag gillar starkt, men sedan får jag leta i minnet. Tolka mig inte fel, klart jag tycker det släpps bra musik på svenska. Artister och band som Lars Winnerbäck, Thåström, Kristian Anttila och Kent till exempel gör fortfarande bra låtar, men det var några år sedan de senast gjorde något som jag verkligen verkligen gillar. Det känns därför väldigt uppfriskande med Grega och jag tror 2010 kommer bli hans år. För jag var knappast den enda som fick upp ögonen för honom igår.


Jag hittar för stunden inga onlineklipp till mina favoritspår Jag går när ni kommer, Vad tjänar du och ovannämnda Rädslan men de finns på Spotify. På You Tube finns däremot videon till singeln Dom hade mycket att säga.





Andreas Grega på
Spotify
Myspace
Officiella hemsidan

Editors till Stockholm

Goda nyheter!

Editors besöker Berns i Stockholm den 5:e maj. Nu återstår bara att hålla tummarna för att man själv kan göra samma sak!

Så vitt jag vet var det tre år sedan bandet senaste ärade oss med ett besök så det är väl på tiden! Biljetter finns att köpa på Ticnet, så passa på!

tisdag, januari 19, 2010

The Builders &The Butchers

Dagens stora fråga är hur jag lyckades missa Alaska-bandet The Builders & The Butchers förra året. De folkrockiga tonerna från senaste skivan Salvation Is a Deep Dark Well har mer eller mindre gått på repeat sedan imorse. Den hade högst troligen knipit en plats på min lista över de bästa albumen 2009 om jag hade upptäckt den tidigare. Sanslöst bra!

Har du också missat dem? Då är det hög tid att ändra på det nu!





Spår: Barcelona, Devil Town, In the Branches, Golden & Green


The Builders & The Butchers på
Spotify
Myspace
Officiella hemsidan

måndag, januari 18, 2010

In the Spotlight 2010 pt.1: Lawrence Arabia

Det började med att en av mina yngre kusiner under ett antal dagar på rad skrev lyriska statusuppdateringar på Facebook om Lawrence Arabia. Till slut tog min nyfikenhet över och jag pausade vad än det var jag spelade för stunden och gav utrymmet till Lawrence. Efter de två första låtarna var jag inte särskilt imponerad och övervägde att snabb-klicka mig igenom de resterande spåren. Den planen hann jag dock aldrig sätta till verket då nästföljande Apple Pie Bed och Auckland CBD Part Two omgående fångade mitt intresse. Sedan dess har plattan Chant Darling gått varm de senaste dagarna.


Bakom namnet Lawrence Arabia hittar vi Nyzeeländska James Milne. Chant Darling är Milnes andra platta och den är en trivsam pophistoria med folkrockig touch. De två ovannämnda spåren är mina främsta favoriter, men även småroliga The Beautiful Young Crew har bitit sig fast lite extra, precis som The Crew of the Commodore. Men jag hittar nya favoriter hela tiden och det finns egentligen inget dåligt spår på Chant Darling.


En utmärkt platta med andra ord och fin start på det nya året!


Lawrence Arabia på
Spotify
Myspace

söndag, januari 17, 2010

Stateless

En annan återupptäckt jag gjorde när jag fixade bandetiketterna förra veckan var Leeds-gänget Stateless. Och precis som med Dragons i föregående inlägg så ställer jag mig återigen frågan hur jag har kunnat tillåta mig själv att glömma bort dessa.

Det självbetitlade debutalbumet finns på Spotify och har snurrat några vändor i veckan. Ljuv triphop-osande indie-electronica som gjort att försvinna bort i. Prism#1 och Bloodstream är de jag fastnat för främst men det finns fler pärlor att utforska på albumet.




Stateless på
Spotify
Myspace

tisdag, januari 12, 2010

Fantastiska drakar

För att förenkla navigeringen på den här sidan har jag nu lagt till en dropdown-meny för etiketterna i spalten här till höger. Där hittar ni samtliga band och artister jag tipsat om, förutom de som omnämns i listinläggen, men listinläggen i sin tur hittar ni under egna kategorier. För att förenkla det ännu mer har jag lagt mina "tema-inlägg"/serier eller vad ni vill kalla dem för så att de kommer först i listan. Därefter följer band och artister.


Fördelen med detta var att jag fick chansen att återuppliva gamla upptäckter som jag glömt bort. Detta från min myspace-period för ett par år sedan då jag plöjde siten i jakt på spännande akter. En av de fynd jag gjorde då var brittiska Dragons. Hur jag har tillåtit mig själv att glömma bort dem är oförlåtligt. Deras album Here Are the Roses från 2007 finns att lyssna till på Spotify och den har gått varm nu under denna afton. Dragons låter lite som en korsning av Joy Divison och Depeche Mode, emellanåt lite lätt kryddat med Interpol och New Order. Synth-alternativerock som flirtar med 80-talet. Detta märks mest i låtarna Here Are the Roses, Condition och min favorit Trust. Interpol-stänket är mest påtagligt i fina Lonely Tonight.


Det är förbannat bra helt enkelt. Gillar ni musik som går åt det lite mörkare hållet och är förtjust i nyss nämnda band eller akter som faller under samma kategori, ja då är Dragons ett gäng ni absolut inte får missa.


Dragons på
Spotify
Myspace
Officiella hemsidan

onsdag, januari 06, 2010

2010 - BBC News Longlist

Det nya musikåret har börjat, och jag inleder det på samma vis som 2009; nämligen med att ta en titt på BBC News Sound of 2010: The Longlist. Där listar de 15 nya spännande artister och band som är på uppgång och som de tror kommer att få sitt stora genombrott under detta år. Som jag nämnde i mitt föregående inlägg prickade BBC väldigt rätt på sina tips inför 2009 så det ska bli spännande att se i december hur väl årets spådomar har slagit in.

På listan hittar vi bland andra Owl City, Marina & the Diamonds och Two Door Cinema Club vilka även återfinns på min Spotify-playlist Best of 2009. Tre intressanta akter som är värda att hålla öronen öppna för. Owl City's Fireflies har även spelats rätt flitigt på P3 på senast.

Ett annat bekant namn är Everything Everything vilka jag tipsade om i höstas med låten My Keys Your Boyfriend. Snäll och retrodoftande elektropop. The Drums trevliga indietoner har inte riktigt tilltalat mig tidigare men deras Let's Go Surfing har börjat växa snabbt.

Av de för mig nya namnen finner jag Delphic väldigt intressanta; Doubt är ett trevligt elektropop-stycke som fastnade omgående. Hurts och Gold Panda fångade även de min nyfikenhet och tillika Ellie Goudling kan vara ett namn att lägga på minnet.


Övriga namn på listan är Daisy Dares You, Devlin, Giggs, Joy Orbison, Rox, Stornoway. De tilltalade inte mig men kanske är det något som faller er i smaken?