torsdag, december 25, 2008

I wanna be Santa Clause

Ja ni det här blir troligen det sista inlägget för iår. De kommande två veckorna kommer allt fokus ligga på att fightas klart med den c-uppsats som varit största anledningen till att det blivit så glest mellan inläggen här under hösten. Jag siktar på att komma tillbaka med nya friska tag här när den är avklarad, ska bli spännande att se vad 2009 kommer innehålla i musikväg för 2008 har varit alldeles enastående!

Till dess så tackar jag för iår och hoppas ni får en toppenfortsättning på jul- och nyårsfiranden!

God Jul och Gott Nytt Musikår!

Take it away "Ringo" & "Freddy"!

söndag, december 14, 2008

If there's hope in your heart it will flow to every part

Nu har det gått ovanligt och sjukligt länge sen jag sist pratade om dem. Men nu är det så dags för C. har precis förgyllt min kväll med alldeles strålande nyheter som ger stora stora hopp om musikåret 2009! Editors filar på en ny platta!

Jag säger det igen: EDITORS har påbörjat arbetet med ett nytt album!



Min puls är onyttigt hög och magen full i fjärilar. Dessa underbara nyheter kan man lyssna på i Steve Lamacqs program från i måndags. 1 timme och 41 minuter in kan ni höra Tom Smiths ljuva stämma svara på herr Lamacqs frågor om läget inför nästa år. Demoinspelningarna är i full gång, i mars-april går de troligen in i studion och påbörjar arbetet på riktigt och går allt väl så kan vi ha oss ett nytt fräscht Editors-album ute i september.

Till dess rekommenderar jag att ni önska er bandets två tidigare album The Back Room och An End Has a Start i julklapp om ni av någon anledning inte redan har dessa i hyllan. Samt att dagligen hänga på dessa sidor:

www.editorsofficial.com
www.myspace.com/editorsmusic


Yeahoo!

2008 i låtar

2008 - Låtarna

Dags med ett försök att summera de bästa nya låtarna från året, vilket inte är det lättaste och jag har säkerligen glömt ett gäng. Fast efter lite filande så tror jag ändå att jag lyckats få med de viktigaste. Dessa presenteras i form av ett litet blandband nedan, tråkigt nog så var det några rackare som inte fanns tillgängliga att plocka med där så de får ni separat längst ner då de är på tok för bra för att bortses från.

Som ni förmodligen har förstått av albuminlägget så är Foals, Wild Beasts och Vampire Weekend toppfavoriter från i år och för att undvika trötta ut er med tjat om dem så har jag lagt deras låtar sist. Istället börjar jag med andra stora favoriter från året som jag inte har snackat lika mycket om även om jag borde ha gjort det. Som Middletons otroligt söta Fuck it, I love you, Mark Lanegans magiska Dylan-tolkning från det kriminellt bra soundtracket till I'm not there och Coldplays bortglömda Violet Hill som verkligen hamnat i skuggan av dundermegabrakhiten Viva la Vida (vilken jag tycks vara ensam i Europa om att inte gilla).


Just nu vet jag inte om det bara är jag som är tekniskt inkompetent eller om delningsfunktionerna på Mixwit har ändrats (troligen det första då allt verkar funka som vanligt för alla andra blandbandare). Tanken är att det ska komma upp ett stort fett band här nu men post-to-blogfunktion är väck och den enda "share"-länk jag får fram är denna:

http://www.mixwit.com/malin_jk/2008

Den tar er till bandet men det blir ju inte rätt, den ska ju dyka upp här! Vad har hänt? Tacksam för tips.


Låtlista:

Malcolm Middleton - Fuck it, I love you
Mark Lanegan - Man in the long black coat
Black Keys - Strange Times
Santogold - L.E.S. Artists
MGMT - Kids
Hercules & Love Affair - Blind
Coldplay - Violet Hill
We Are Scientists - Spoken for
Last Shadow Puppets - Calm like you
Elbow - Mirrorball
Black Mountain - Stormy High
Chad VanGaalen - City of Electric Lights
These New Puritans - Elvis
Dizzee Rascal feat Calvin Harris - Dance wiv me
Kings of Leon - Sex on fire
The Futureheads - Beginning of the twist
Hot Chip - Ready for the floor
Presets - My people
Glasvegas - Daddy's gone
Vampire Weekend - Bryn
Foals - Balloons
Wild Beasts - Brave Bulging Buoyant Clairvoyants



De som inte kunde tas med på bandet:

Madrugada - What's on your mind
Asian Dub Foundation - Target practice
The Rascals - Out of dreams
Markus Krunegård - Jag är en vampyr (för att inte glömma Detektivbyråns remix som är sagolikt bra. Tyvärr inget lyssningsex.)

onsdag, december 10, 2008

Dagens låt: Empty Walls

Under de senaste tre veckorna så har jag kommit till insikt med en sak som jag konstigt nog aldrig tidigare har tänkt på... Jag har fruktansvärt dålig koll på soloprojekt. Man kan tycka att man borde känna till när folk från band man tycker väldigt bra om släpper sologrejer, men tydligen lyckas majoriteten av dessa passera mig obemärkt. Hur detta kommer sig kan man sannerligen spekulera i. Tack och lov så har man fina vänner som upplyser en om albumen man olyckligtvis har missat tidigare.

För ett år sedan släppte Serj Tankian, till vardags sångare i det eminenta bandet System of a Down, sin debutsoloskiva Elect the dead. Detta hade jag inte en susning om förrän i söndags då min gode vän Dan berättade att han höll på att lyssna igenom skivan. Har själv lyssnat igenom den två gånger nu och hittills gillar jag vad jag hör men jag återkommer med en mer givande kommentar när jag gett den fler lyssningar.



Att jag inte lyssnat igenom albumet fler gånger nu ikväll har jag öppningsspåret Empty Walls att skylla på. Den satte sig med en gång och under andra genomlyssningen kunde jag inte tygla mig utan var tvungen att gå tillbaka till den låten igen. Och sen igen och igen och igen och igen. Vet inte hur många gånger jag har spelat den nu men den har gått på repeat en bra stund. Suveränt bra och har även ni missat Serj solo så är det dags att ändra på det nu!

Dagens låt:
Serj Tankian - Empty Walls


lyssna vidare: www.myspace.com/serjtankian


Tack Dan!

torsdag, december 04, 2008

2008 i album

Ni får ursäkta att det är väldigt glest mellan inläggen men plugget tar mycket av min tid och energi just nu.

Men sammanfatta året ska jag ju såklart göra!
Brukar vara rätt seg med att lyssna in mig på nya album men i år har det gått bättre än brukligt. Så här är favoritalbumen från i år. Tänkte jag skulle ranka dem först men la ner det ganska omgående för det är stört omöjligt. De fem första har blivit sådana enorma favoriter att det helt enkelt inte går att göra annat än att låta dem dela på första platsen:


Vampire Weekend - Vampire Weekend
Förmodligen den skivan jag spelat mest iår. Enkel och alldeles formidabel pop! Har emellanåt haft plattan på ständig repeat nästan hela dagar och fortfarande är jag inte ens i närheten av trött på den. Snarare tvärt om, den känns mer och mer briljant för varje lyssning.
Favoritlåtar: Bryn, Oxford Comma

Foals - Antidotes
Det här är så bra att jag inte vet vart jag ska ta vägen! Det är alldeles lysande, magnifikt, förträffligt, glänsande, utomordentligt bra om ni frågar mig! Foals vet exakt vad jag vill ha i mina högtalare. I LOVE IT!
Favoritlåtar: Balloons, Olympic Airwaves, Electric Bloom

Wild Beasts - Limbo Panto
Läste om bandet i Sonic, tyckte det verkade intressant och kollade upp dem på YouTube. En låt senare var förälskelsen ett faktum och en beställning på debutplattan gjordes omgående. Jag är svag för falsettsång och Wild Beasts gör alldeles utomordentlig pop och albumet är så charmerande bra att smilbanden slår i taket av lycka.
Favoritlåtar: Brave Bulging Buoyant Clairvoyants, Vigil for a Fuddy Duddy

Chad VanGaalen - Soft Airplane
På ett av Boggens blandband fångade Chad min uppmärksamhet rejält. Mästerligt är bara förnamnet.
Favoritlåtar: City of Electric Light, TMNT Mask, Phantom Anthills

Madrugada - Madrugada
Dessa favoritnorrmän har jag till och med på senaste tiden tjatat mer om än mina husgudar Editors hör och häpna. Men det är ju bara för att de är så eminent bra att det är ren jävla slöseri att inte fler känner till dem. Denna självbetitlade platta är deras femte studioalbum och för mig är det nog det mest fulländade de gjort. Fabulöst!
Favoritspår: What's on your mind, Vally of deception

Santogold - Santogold
Lätt den coolaste tjejen i år. Hon svepte in och dominerade min lägenhet i bra många dagar med sitt sköna sound och sin tuffa attityd.
Favoritspår: Shove it, I'm a lady, L.E.S. Artistes

Last Shadow Puppets - The Age of the Understatement
Alex Turner och Miles Kanes orerade jag mig riktigt varm om tidigare iår. Må hända är det kanske inget revolutionerande men det är fortfarande riktigt riktigt bra!
Favoritlåtar: Calm like you

A Mountain of One - Collected Works
Som titeln antyder så är det här egentligen en samling av ett par tidigare eps och singlar men det spelar ingen roll. Har ni ännu inte upptäckt dessa britter är det väl på tiden. Otroligt stämningsfullt och magiskt bra.
Favoritspår: Can't be serious, Innocent Line, Ride,

The Rascals - Rascalize
Unge herr Kane kan då verkligen se tillbaka på ett lyckat år!
Favoritspår: Out of dreams

Detektivbyrån - Wermland
Värmlänningar, pling pling, dragspel, Yann Tiersen-influenser... bedårande vacker och framförallt charmig musik!
Favoritspår: En annan typ av disco, Om du möter varg

Glasvegas - Glasvegas
Jag har sagt det förut, jag säger det mer än gärna igen: skottar vet verkligen hur man gör musik!
Favoritspår: Daddy's gone

Black Keys - Attack and release
Helt min smak av rock. Black Keys är beroendeframkallande bra, bara en liten varning om ni ännu inte har upptäckt dem.
Favoritspår: Strange times, I got mine,



Andra som släppt sköna plattor men som jag inte hunnit lyssna in mig ordentligt på ännu:
Kaizers Orchestra, Presets, We are Scientists & MGMT