torsdag, oktober 30, 2008

Tema: Hell-elujah

Halloween står för dörren och detta uppmärksammade jag redan i förrgår med att låta mig övertalas till att följa med till en fest som min väns "onda sida". Minns inte när jag klädde ut mig senast men kul var det. Så för att spinna vidare på det hela så slänger jag upp en låtlista baserat på min karaktär för den kvällen:


Flogging Molly - Devil's Dancefloor
Beck - Devil's Haircut
Jamie Cullum - Old Devil Moon
Lightspeed Champion - Devil Tricks for a Bitch
Robert Johnson - Preaching Blues (Up jumped the Devil)
The Sleepy Jacksons - Devil was in my yard
Wild Beasts - Devil's Crayon
Rolling Stones - Sympathy for the Devil
AC/DC - Hell's Bells

lördag, oktober 25, 2008

Let me in where only your thoughts have been

Veckans "detta-måste-du-bara-kolla-upp"-tips är den belgiske killen Wally De Backer som numera stationerad i Australien gör musik under namnet Gotye. Riktigt riktigt skönt sound som kommer att klä era söndagshörlurar perfekt.

Lyssna framförallt på vackra Heart's a mess men lika mycket på alla andra för ingen låt är egentligen den andre lik. Det är det som gör Gotye så spännande.


http://www.myspace.com/gotye



Tack för tipset Sabina!

tisdag, oktober 21, 2008

Let's consider a change of scenery

En väldigt bra funktion med Last.fm är alla dessa så kallade "radiokanaler". Man kan lyssna på sitt eget bibliotek eller en kanal med rekommendationer baserat på det, eller varför inte höra efter vad dina "grannar" spelar. Dessutom kan man lyssna på varje artists eller bands "radiokanal" där man får höra andra akter inom samma genre som troligen skulle falla en i smaken. En väldigt trevlig funktion som jag använder på tok för lite men igår gjorde jag slag i saken. Tryckte in mig på radio och sökte sen på brittiska bandet Foals vars album Antidotes efter ett tags vila återigen har spelats på högvarv senaste dagarna. Deras kanal innehöll ett gäng riktigt schysta akter som var för mig obekanta. Här följer några av dem:

Bandnamnet tar er till deras myspace och låttiteln till en youtube-video/hypemlänk


Blood Red Shoes - I wish I was someone better /It's getting boring by the sea
Härligt rivigt medryckande discopunk från denna Brighton-duo

GoodBooks - The Illness
Mycket intressant Londongäng som själva beskriver sitt sound som: "A post-glacial shower". Skön electroindie som ibland går åt enkla catchy poptoner och som ibland i vissa låtar för små tankar till Sigur Rós.

Forward Russia - Spring is a condition
Leeds bara fortsätter att leverera sköna band!

Does it offend you, yeah? - Epic Last song
Electropunkindie. Har rätt svårt att ta dem på allvar stundvis när jag lyssnar vidare på deras myspace men Epic... och Dawn of the dead är klart lyssningsvärda!


Dessutom dök det upp en riktigt härlig låt med The Futureheads som jag inte kan sluta spela. Den släpptes visst i början av året och med tanke på den effekten den fått mig på så kanske jag får omvärdera mina tankar om bandet och ge dem en ny chans.
Låter er också ryckas med av

The beginning of the twist

måndag, oktober 20, 2008

The dark of the alley, the break of the day

Känns som om det var i förrgår jag senast skrev här men det var det ju inte. Tiden bara rusar iväg! Till och med min söndagslista föll i glömska. Ska fila på en i dagarna, till dess lämnar jag er med ett låttips!


De har dykt upp i en högtalare lite då och då med jämna mellanrum under de senaste åren. En låt här, en låt där. Mycket omtalade i tidningar. Ja, något hypade kan man väl säga. Jag har tyckt bra om det jag hört men det har inte tilltalat mig så pass att jag orkat ta mig an dem närmare. Senaste låten har jag hört ett par gånger på olika håll, jag har till och med spelat den för egen maskin då den infinner sig på hårddisken...men icke. Jag har inte riktigt reagerat på den. Utan det har varit samma ryck på axlarna. MEN! Så lyssnade jag på radion förut och mitt i P3s Christer så dyker samma låt upp...och vad gör den? Jo den välter omkull mig fullständigt! Jag vet inte vad mina öron har haft för sig tidigare för jag kan inte begripa hur de lyckats omdirigera detta sköna spår så att den missat hjärtat av mitt hörselsinne så kapitalt.

Tack och lov står allt till rätta numera, för den är ju hur grym som helst!

Kings of Leons Sex on Fire



söndag, oktober 12, 2008

Slap the face of Aristotle

Brave Bulging Buoyant Clairvoyants.
Testa att säga det snabbt 10 gånger på raken! Gå sen in på Leeds-kvartetten Wild Beasts myspace nedan och lyssna på denna friskt upplyftande låt tillsammans med ett gäng andra sköna spår. Låt pigg och charmant pop med raspig falsettsång förgylla er söndag. Jag blir bara mer och mer förtjust. Albumet Limbo, Panto lär visst vara producerat av en viss Tore Johansson dessutom.


www.myspace.com/wildbeasts


torsdag, oktober 09, 2008

The Real Tuesday Weld

Shuffle-funktionen på mediaspelare kan vara en av de bästa uppfinningarna som finns. Inte bara för att det är väldigt trevligt utan även för att man blir otroligt glad när man blir påmind om gamla favoriter som spelas upp emellanåt och som man inte lyssnat till på ett tag.

Det brittiska bandet The Real Tuesday Weld dök upp i högtalarna tidigare i eftermiddags. Deras album I, Lucifer har stått i hyllan i cirka tre år för det var 2005 jag fick nöjet att bekanta mig med deras musik. Det började under min vistelse i Skottland då jag under en kväll framför tv:n fick se en snutt ur smårolig video med en härligt charmant låt till som man blev på riktigt gott humör av. Dessvärre lämnades jag utan information om vad det var för något och inte heller kunde jag googla på någon text då detta inte förekom. Så det fick till min besvikelse bli ett mysterium. Tills jag ett par månader senare var tillbaka hemma i Värmlandsskogen igen och en dag var över på kaffe hos en vän. Vi diskuterade lite musik och hon sa glatt att jag måste höra TRTW och satte igång deras skiva. Första tonerna som strömmade ut var väldigt bekanta...men men! Det är ju den! Låten jag några månader tidigare hade fastnat för men som jag inte visste någonting om. Där var den nu, Bathtime in Clerkenwell.

Jag lånade skivan och efter att ha spelat den en gång så beslöt jag mig för att beställa ett eget exemplar på stört. I, Lucifer som sagt. Det är lite jazzkabaret över skivan med väldigt sköna spår som Terminally ambivalent over you, The Ugly and the Beautiful, The Show Must Go On och min främsta favorit The Life and Times of the Clerkenwell Kid.


Ett album jag varmt rekommenderar er att förgylla er samling med!


Tema: Nio sorters apa

Har i dagarna hittat en musikspelare helt i min smak. WMP, iTunes, Foobar, Winamp och alla andra kan slänga sig i väggen. MediaMonkey är min nya bästa vän!


Veckans tema är således aprelaterat:

Pixies - Monkey gone to heaven
Gorillaz - Feel good inc.
The Kinks - Apeman
Arctic Monkeys - Leave before the lights come on
The Hollies - Too much monkey business
Foo Fighters - Monkey wrench
Guano Apes - Open your eyes
Turbonegro - Monkey on your back
Babian - Tillbaka till djungeln

måndag, oktober 06, 2008

Reach out and touch faith!


AAAHHHH!! 

Det är nio månader kvar till nästa Arvikafestival och idag släpptes en av de första bokningarna. Och vilken bokning!! Det låter helt sanlöst men det är lika sant som att det växer barr på granar! 
Depeche Mode ska spela på Arvika!
Jag säger det igen:

DEPECHE MODE!

Gahan, Gore och Fletcher ska besöka lilla Arvika!

Haha!! Det är alldeles fantastiska nyheter! 
Och jag är just nu utan tvekan Smålands gladaste värmlänning!




Kvällens playlist?

It's no good (men det är det!)

Volymen i bott!
Här ska det banne mig inte njutas av någon tystnad!

lördag, oktober 04, 2008

The air was magic when we played

Väldigt ofta så tycker man att jävligt bra låtar brukar vara på tok för korta. Men det finns ju faktiskt riktigt feta stycken av den lite (och ibland mycket) längre sorten också. Här är några favoriter:


Editors - Open your arms 6:00
System of a Down - Aerials 6:11
Sneaker Pimps - Wife by two thousand 6:17
Jethro Tull - Aqualung 6:37
Jeff Buckley - Lover you should've come over 6:43
Led Zeppelin - When the levee breaks 7:07
Sigur Ros - Saeglopur 7:41 (videoversionen är bara 5:07)
iLiKETRAiNS - Stainless steel 8:19
Rainbow - Stargazer 8:27
Neil Young - Ambulance Blues 8:56
Bob Dylan - Desolation Row 11:22 (dock inte hela versionen här)

Rappin' for food

Woho!
Varför inte kicka igång er lördag med Henry Bowers AKA Kung Henry:


http://www.myspace.com/kunghenrybowers

onsdag, oktober 01, 2008

Just give me something of the love I've tasted

Dags att äntligen avverka ytterligare ett favoritband som jag länge tänkt ge plats åt här men ni vet hur det är, det tar lite tid ibland. Men så känner ni ju också till det gamla slitna talesättet "bättre sent än aldrig"

Hur som haver, nog ordbajseri om det och över till det brittiska bandet Mesh.

Min relation till dem började någon gång runt 1999-2000 har jag för mig. Tidigare halvan av tonåren och på den gamla härliga tiden då folk bytte blandband till höger och vänster! På ett av alla de band jag fick så fanns It scares me med Mesh med. Den blev en snabb favorit och inte långt därefter sände P3 Live en spelning med dem som jag fångade och körde på repeat. Från den blev Trust you och The Damage you do starkt favoriserade. Påföljande sommar så bokades bandet till Arvikafestivalen, en riktigt bra spelning på näst minsta scenen. Kusinen köpte albumet The Point at which it falls apart som förstnämnda låt och The Damage... är hämtade från. På det albumet återfinns även min främsta ögonsten med bandet, låten People like me with this gun. Hela albumet är en riktig pärla men ska jag välja en låt till från det får det bli Is nothing sacred.


Jag är grymt förtjust i deras mörka sound i en mix av gitarr och elektroniskt. This is what you wanted, som jag även hade med i förra inlägget, är ett bra exempel på det. Den är från albumet We collide som kom ut 2006. Jag är ännu inte är riktigt inlyssnad på den men This is... satte sig som ett plåster efter första vändan.

Mesh har ytterligare några album på meritlistan men jag ska inte bli för långrandig här utan hoppas att ni gillar de låtar jag länkat till och är sugna på att lyssna vidare på dem på egen hand. Sen är det bara att håva fram plånboken och se till att plattorna petas in i hyllan! Får ni dessutom chansen att se dem live så ta den. De är uppenbara favoriter hos Galexen då de dykt upp tre gånger på Arvikafestivalen under de senaste åtta åren. Andra gången var en alldeles fulländad spelning som lätt placerar sig på en topp fem-lista över mina bästa konsertminnen.

Covers pt.18 - Reptilia

För ganska så snart fem år sedan så släppte The Strokes albumet Room on Fire, uppföljaren till den dundrande succédebuten Is this it. På den skivan hittar man det mycket sköna spåret Reptilia och just denna låt har Toronto-killen Howie Beck tagit sig an med enbart en akustisk gitarr som ackompanjemang.

Resultatet?


Eminent!


The Strokes - Reptilia
Howie Beck
- Reptilia