onsdag, januari 31, 2007

Somewhere a clock is ticking

Dagens Låt: Snow Patrol - Somewhere a clock is ticking

Blev påmind om den igår när den spelades i slutet av gårdagens Grey's Anatomy-avsnitt. Finns med på Irländarnas platta Final Straw som jag inte har lyssnat in mig så väldans ordentligt på om jag ska vara ärlig. Snow Patrol tenderar för det mesta att vara lite för småtråkiga för min smak men emellanåt gör de några riktiga mästerverk. Köpte plattan för att jag ville ha Run som är ett av tidernas finaste låtar. Av de övriga spåren på plattan är det just Somewhere a clock is ticking som fastnat mest. Ska ge plattan några fler lyssningar och se om övriga låtar växer lite mer. Såg lite av deras spelning på Arvikafestivalen i somras, det jag egentligen kommer ihåg är att bandet bad publiken ropa lite obscena ord på svenska så att sångaren fick lära sig säga lite andra saker än just "tack". Haha, var väl det mest underhållande med det giget dessvärre.

måndag, januari 29, 2007

Januarilåtarna

Så här i slutet på månaden tänkte jag passa på att lista de bästa nya låtarna under de senaste gångna veckorna. Jag har säkert missat flera stycken men här är de jag kommer på i skrivande stund. Några kom säkert ut i december men spelats flitigt under januari, so, here we go:

Kaiser Chiefs - Ruby
Killers - Bones
Juvelen - Hanna
Magic Numbers - This is a song
Jay-Jay Johansson - Rocks in pockets
Salem Al Fakir - Good song
The Ark - Absolutely no decorum
Lady Sovereign feat Missy Elliot - Love me or hate me

Månadens Guilty Pleasures:
September - Cry for you
Panic! At the disco - ...But it's better if you do.

September, en tjej vars musik jag egentligen inte står ut med men den här är faktiskt medryckande.
P!atd förvånar mig själv lite. Ett band som jag inte har mycket till övers för om man säger så, och jag är väl fortfarande lite skeptisk men det har lättat lite med den här låten. Jag finner mig själv höja volymen när den här dyker upp istället för att känna en enorm längtan efter att slita stereon i stycken, vilket var fallet med I write sins not tragedies, en låt som jag uttryckt det ena ogillandet efter det andra om under det senaste gånga året. Men ja, jag är svag för tivoliljud.

onsdag, januari 24, 2007

Ruby


Till min stora lycka spelades Kaiser Chiefs nya singel Ruby på radion förut när jag bakade och det är ju aldrig fel att få dansa runt lite medan man rör ihop en muffinssmet. Kaiser Chiefs är ett band som alltid får mig på gott humör, deras sköna sound med de karakteristiska små synthslingorna och de stundvis väldigt underhållande texterna. De är ett av 00-talets mest geniala band och ni som följt min blogg har nog knappast missat att Kaiser Chiefs rankas högt av mig.

Ruby är liksom tidigare Kaiser-låtar ett uppiggande stycke med de klassiska ingridienserna som utmärker dessa Leeds-killars musik. Har du fortfarande inte hört den så kan jag garantera att du inte kommer bli besviken.


Läste Ricky Wilsons än så länge enda blogg-inlägg på bandets hemsida, förhoppningsvis dyker det upp fler snart för jag har en känsla av att de kan bli ganska roliga. Även om han där och även tidigare uttryckt en stor avsky för dagboksinlägg. Han avslutade även inlägget med "Ps. Give blood." vilket fick mig att skratta lite, antaligen för att det var lite oväntat att läsa just det när jag scrollade ner, men en vettig tanke givetvis.


Om ni har vägarna förbi deras hemsida: www.kaiserchiefs.co.uk så tycker jag även ni ska passa på att spana in videon till Everyday I love you less and less, (fan jag vill också ha en skelettdräkt!). Sen kan ni ta en tur till YouTube och leta upp videon till Oh my God eftersom den lustigt nog inte finns upplagd på hemsidan vad jag såg. Den är ändå den bästa videon efter Everyday...


26 februari dyker nya plattan upp så boka upp det datumet i kalendern.

tisdag, januari 23, 2007

Humanzi

Har gjort en ny bandupptäckt som jag måste dela med mig utav. Bandet i fråga heter Humanzi och kommer från Irland. Hörde dem för första gången i P3 Rock i torsdags, låten som spelades var Get your shit together. För upprymd för att ens tända lampan (jag låg i sängen och lyssnade) lyckades jag famla fram blocket och pennan på sängbordet och klottra ner namn och låttitel. Har inte hunnit kolla upp dem mer för än nu i afton då jag vände mig till musikkällornas musikkälla Myspace. Jag är frälst, medryckande och uppfriskande rock, så styr in pilen mot följande länkar och få (förhoppningsvis) samma upplevelse som undertecknad:
www.myspace.com/humanzi
www.humanzi.com

Jag lovar att det är värt det.

måndag, januari 22, 2007

It's true




I morse fick jag mitt bästa uppvaknande på länge. Brukar ställa in timern på stereon så att radion går igång vid lämplig tid så att man får komma upp till ytan lite vänare och inte så abrupt som det blir med en alarmklocka. I de flesta fall vaknar man redan av klicket som stereon ger ifrån sig när den går igång, andra gånger av prat men då och då händer det att jag inte vaknar alls... inte förrän det dyker upp en låt/alternativt toner som jag gillar. Så var det imorse, djupt försjunken i någon dröm drogs jag plötsligt upp till ytan av ljuva pianoklink och en vän stämma tillhörandes Salem Al Fakir. Han lirade It's true i Morgonpassets studio, det var riktigt vackert. Självklart pratade de med honom efteråt, och som vanligt, precis som jag nämnde igår så blir man bara så oerhört glad av denna människa. Verkar ha en väldigt skön inställning till allt, lättsam och rolig. Bättre uppvaknande och bättre start på dagen än så kan man knappast få.
Spelningen går fortfarande att lyssna på här:
http://www.sr.se/cgi-bin/p3/programsidor/artikel.aspProgramID=2024&Artikel=1121288

När jag ändå återigen är inne på Al Fakir så hittade jag ett annat av hans projekt på myspace som jag definitivt tycker ni ska kolla upp: http://www.myspace.com/fakirkarlsson
(även bilden är hämtad därifrån)

Mycket härligt.

söndag, januari 21, 2007

Good song

Dagens låt är Salem al Fakir's Good song. Låg och halvsov till MTV tidigt tidigt imorse (för övrigt en kanal som bara blir sunkigare och sunkigare), där dök den här låten upp. Som vanligt blir jag alltid lika glad av Salem och det var inte helt fel att vakna upp till hans ljuva musik. Skön video också ska tilläggas. Hörde även Dream girl på radion när jag käkade frukost. Nämnde på min årssammanfattning att det är två album jag verkligen ser fram emot under 2007 (Editors & Kaiser Chiefs) men då hade jag totalt glömt bort Al Fakir. Så det är tre plattor jag väntar med spänning på. Salem släpper sin This is who I am om tre dar enligt CDON, kan ju inte bli mer lämpligt då studiebidraget snart ramlar in!

fredag, januari 19, 2007

Brett is back

Lyssnade på förra torsdagens P3 Ritter igår på SR's hemsida eftersom jag missade när det sändes. Och anledningen till detta infall? Jo dels för att jag diggar Thomas Ritter men mest för att Brett Anderson var med den dagen. Som det gamla Suede-fan jag är så kan man ju inte missa en sådan sak. Han framförde en låt, Song for my father, från sin kommande soloplatta, inte alls så tokigt. Den finns att lyssna på här: www.sr.se/p3/lantz.

För övrigt kommer jag sakna Ritters röst i radioetern, han och Daniel Varjö hade gärna fått vara kvar med sitt program mellan 11-13. Men ja, man kan ju alltid hoppas att han dyker upp igen i en inte allt för avlägsen framtid. Ska bli lite intressant att se hur P3s drastiska tablåändring ser ut i alla fall.

Sedär, Girls and Boys med Blur på webradion, det var inte igår. Blur och Suede i samma inlägg, fina tonårsminnen ploppar upp. Oj oj, vilka tider.

torsdag, januari 18, 2007

Whoo! Alright-Yeah...Uh Huh

Dagens låt: The Rapture Whoo! Alright-Yeah...Uh Huh

The Rapture har jag ju som bekant nämnt här några gånger, men de är ett av de skönaste banden som finns i dagsläget. Helt nere i deras sound, blev helt såld när jag hörde House of jealous lovers på radion när den släpptes för några år sedan. Plattan Echoes var inte fullt så klockren som jag hade hoppats på men det finns många gobitar på den. Den senaste skivan, Pieces of the people we love, har jag dock ej införskaffat än på grund av skivpriset, som vanligt, men 149:- skulle mycket väl kunna vara värt att hosta upp. Jag är väldigt lockad efter att ha hört de tre låtar som ligger uppe på myspace; titelspåret, Get myself into it som för övrigt kanske är en av deras bästa låtar, och så ovan nämnda Whoo! Alright-Yeah...Uh Huh. Har sagt förut att jag varmt välkomnar alla som vill ta rocken till dansgolvet, och The Raptures dansanta hybrid av lite alla möjliga genrer är precis vad som får mina dansnerver att gå igång. Dessvärre är det ytterst sällan man hittar något ställe som verkligen spelar så schyst musik, tack och lov finns det ändå lite yta i min 22-kvadratare att röra sig på för det är totalt omöjligt att sitta still till detta.

Och länken som ni alla givetvis bör besöka för att hänga med i mitt snack:
www.myspace.com/therapture

onsdag, januari 17, 2007

Make it through the summer

Har satt Windows Media Player på Shuffle och Make it through the summer med the Chamber Strings dök upp för en stund sedan. Vet att jag läste en intervju med dem i någon musiktidning en gång i tiden, tyckte de verkade intressanta och laddade ner två låtar. Den ena var just den här. Då var de ett band, nu så vitt jag vet är det bara sångaren Kevin Junior som är kvar under namnet The Chamber Strings. Tänkt i flera år att jag borde skaffa deras plattor, har aldrig blivit av dessvärre, inte så säker på att de går att få tag på här i Sverige heller för den delen.


www.myspace.com/thechamberstrings

Jag rekommenderar er verkligen att ta några minuter av er tid till att lyssna.

tisdag, januari 16, 2007

Driveblind

Just hittat ett ett trevligt band på myspace (ja, vart annars?). Driveblind heter de, stationerade i Los Angeles men kommer ursprunligen från Aberdeen, Skottland. Egentligen ett ganska mycket "ett-i-mängden-sound" men låtarna i sig är inte alls så tokiga. Definitivt något jag vill lyssna mer på.

Kolla upp dem här:
www.myspace.com/driveblind

Dagens platta: Employment

Dagens skiva: Kaiser Chiefs - Employment
Kaiser Chiefs är troligen ett av tidernas coolaste band. Första gången jag hörde dem var på Tracks-listan, någon vecka innan jag skulle ge mig av till Edinburgh för tre månaders engelskastudier. Fastnade direkt för deras Oh my God som var den låten som testades. Texten passade lite lustigt nog även in på min situation just då: "Oh my God I can't believe it I've never been this far away from home". (Det hade jag förvisso men inte själv).
Väl i den skotska huvudstaden såg jag dem framföra Everyday I love you less and less i ett tv-program och min entusiasm över detta band växte sig allt större. Fick även höra hela plattan när jag var i väg och kollade på en spelning med de galna japanerna i Electric Eel Shock och ljudteknikern spelade Employment innan konserten började. Otroligt skön skiva, roliga och finurliga texter och ett uppiggande sound. Man kan inte annat än att bli glad av Kaiser Chiefs. Har ni möjlighet så kolla upp deras video till Everyday I love you less and less.

måndag, januari 15, 2007

Dagens platta: Come away with me

Dagens platta: Norah Jones - Come away with me

När jag tänker efter är kvinnliga artister väldigt sällsynt i mitt musiklyssnande av någon anledning jag inte kan svara på, men Norah Jones kan nog ingen låta bli att tycka om. Behaglig lyssning är bara förnamnet, precis som Minor Majority igår har denna platta snurrat minst 3 gånger på raken idag. Samt att den går in på listan över bra läs- och pluggalbum.

söndag, januari 14, 2007

Dagens platta: Reasons to hang around



Dagens platta:

Minor Majority - Reasons to hang around

Var hemma hos min kusin i mellandagarna och hon hade fått den här skivan i julklapp. Norskarnas finstämda, lågmälda pop föll mig i smaken direkt och skivan landade i min brevlåda i fredags. Har nog spelat den tre-fyra gånger på raken idag. Gå gärna och kolla upp dem:

http://www.minormajority.no/

lördag, januari 13, 2007

Musikåret 2006 - Konserterna

Jag skulle egentligen behöva göra ett litet tillägg till albumlistan. Fick mitt för året första cdon-paket hem i brevlådan igår och en av plattorna som anlände var det numera ganska så omtalade bandet Love is all och deras Nine times that same song. Riktigt schyst skiva, låter lite som om man tagit Yeah Yeah Yeahs, The Rapture och Radio 4 och stoppat ner i en mixer. Det skulle förvåna mig om de inte är influerade av The Rapture. Love is all påminner stundvis väldigt mycket om ett annat band också...det som är irriterande är att jag inte kan komma på vilket just nu. Hur som helst, ett sound helt i min smak. "Malin-musik" som min kusin skulle säga.

Tänkte avsluta min summering med några schysta live-spelningar jag hade förmån att fånga förra året:

1. Depeche Mode - Stockholm Stadion, 7 juli
Äntligen fick jag chansen att se dem, vilket jag aldrig trodde att jag skulle få göra. Det var så bra som det kunde bli, saknade en och annan låt förvisso men över lag en kanonkonsert. Gôtt väder hjälpte också till.

2. Muse - Stockholm Stadion, 7 juli
Den dagens stora överraskning, för jag hade inte en aning om att även Muse (utöver Sugarplum Fairy) skulle värma upp publiken för Depeche. Spelade alla de rätta låtarna och det var helt perfekt.

3. Turbonegro - Arvikafestivalen
En Turbonegro-spelning utomhus vid midnatt kan inte gå fel, ständigt lika bra live!

4. Franz Ferdinand - Arvikafestivalen
Även det så bra som det kunde bli, till och med lite över förväntan. Höjdpunkt: Givetvis Outsiders, man vill aldrig att det ska ta slut.

5. Kaizers Orchestra - Arvikafestivalen
Första gången jag såg dem live var på samma festival två år tidigare i Apollo-tältet där det alltid infinner sig en underbar stämning. Den här gången hade de flyttat ut till stora scenen och fick spela då det fortfarande var ljust... tyvärr förstör det lite men trots allt var det ändå en toppenspelning. Kaizers är det ultimata live-bandet och ett utav mina största favoritband.

6. Ladytron - Arvikafestivalen
Sista bandet jag såg den festivalen och jag och min kusin dansade benen av oss. Perfekt avslutning efter tre härliga dagar i Arvikas Folkets Park.

7. Darkness - Löfbergs Lila Arena, Karlstad, någon gång i mars
Ni som tror att det var oseriös falsettrock i tighta dräkter tror fel. Tvärt om, det var ordentligt med ös och riktigt bra trots att det var så obegripligt få som tagit sig dit. Hade man vetat att biljettförsäljningen skulle gå så pinsamt dåligt hade man gott kunnat klämma in spelningen på Nöjesfabriken istället.







Slutligen fanns det ett band som alla pratade om 2006, ett band som alla hyllade och jag kan ärligt talat inte förstå varför:

The Gossip.

I really don't get it...





Annars ett väldigt bra musikår. Har för stunden väldigt dålig koll på vad som kommer släppas under 2007 men det finns två album jag verkligen ser fram emot. Två av mina stora britt-favoriter, Editors och Kaiser Chiefs ska ju följa upp sina debuter. Nämnde i mitt förra inlägg att jag hört en live-version av en ny Editorslåt och förra veckan spelade P3's musikjournalen den nya singeln från Kaiser Chiefs, jag tror den hette Ruby om inte mitt minne lurar mig. Det låter riktigt lovande från båda håll kan jag säga.




torsdag, januari 11, 2007

Musikåret 2006 - Det bästa albumet



1. Editors - The Back Room

Där har ni 2006 års bästa album. Egentligen släpptes den i slutet på 2005 men det kom faktiskt ut en specialversion av den 2006 med en bonus-DVD, (f.ö. innehållandes en grym livespelning), samt att jag köpte den i januari förra året så där av räknar jag med den på denna lista.

En annan starkt bidragande faktor är att den här plattan och det här bandet faktiskt är bland det bästa som hänt mig och mitt musiklyssnande. En musikalisk höjdpunkt Deluxe.

Det började någon gång oktober/november 2005, läste en liten artikel om Editors i Nya Wermlands Tidningen, tyckte de lät intressanta (Britt-fantast som jag är) och bestämde mig för att lägga namnet på minnet. Några veckor senare bilade jag upp till Åmotfors, ur bilstereon strömmade Trackslistan och jag hörde Kaj Kindwall nämna att nästa låt att testas var Bullets med Editors. Det var kärlek vid första öronblicket. Dock dröjde det fram till början av januari innan jag skaffade debutplattan The Back Room men vilken upplevelse jag fick sen när den väl låg i skivspelaren. Det var så bra att det nästan blev lite problematiskt, dels ville jag lyssna klart på varje låt samtidigt som jag inte kunde vänta med att få hoppa fram till nästa spår och höra mer. Mitt uppe i allt skulle jag iväg och hämta min kusin på skolan, det hela skulle ta 15 min ändå var jag tvungen att ta med skivan ut i bilen eftersom jag visste att jag inte skulle palla att vara utan den så 'länge'.

Det finns inte ett enda dåligt spår på The Back Room, frågan är om Editors ens kan göra en dålig låt. Med utgåvan jag köpte medföljde även skivan Cuttings innehållandes sex b-sidor. Även de lika fantastiska som albumspåren och några av dem är till och med bättre än ett par av albumspåren, trots att allt på The Back Room redan är små mästerverk. Det säger ju en hel del om bandets kvalitet, när man har b-sidespår som egentligen borde vara med på ett huvudalbum.

Beundran för detta band har sen fortsatt att växa under hela året, hörde en livespelning med dem på radion tidigare i höstas och för första gången sen mitten av mina tonår fick jag tillbaka den där samlarlustan, d.v.s. att jag vill ha varenda skiva de släpper i från sig. Har fått tag på några av singlarna men långt i från alla, med tanke på att det finns olika versioner av varje, så om någon där ute sitter och trycker på ett/några exemplar så får ni gärna höra av er till undertecknad.

Jag är medveten om att den här texten börjar bli onödigt lång men förhoppningsvis kanske ni samtidigt förstår hur det känns, när man hittar ett band som man älskar precis allting med. Som man kan lyssna på om och om igen utan att det blir uttröttat. Jag gillar så otroligt mycket musik och jag har flera stora favoriter, samtidigt har jag aldrig riktigt känt den där riktigt 'fulländade fullträffen', det där bandet som man kan säga att "de är mina absoluta favoriter".

Nu har jag hittat dem. Och de lär vara i full gång med att spela in en uppföljare till The Back Room. Deras sångare, Tom Smith, har sagt att de nya låtarna är de bästa de någonsin gjort. Jag har hört en av dem, Bones, och jag tvivlar inte en sekund på det han säger.

Givetvis ska man aldrig ta ut något i förskott, men jag känner mig lugn, och jag tror redan nu jag vet vilken skiva som kommer ligga överst på min lista när jag summerar 2007. Vi får väl se hur det blir...

onsdag, januari 10, 2007

Musikåret 2006 - Albumen

Jo men visst, innan Poirot börjar om 25 min ska jag försöka hinna med en liten lista över 2006 års bästa plattor. Fast detta är egentligen en omöjlig uppgift eftersom jag inte köpt särskilt många skivor som släpptes under förra året. Inte på grund av brist på intressanta släpp, NEJ tvärt om, min önskelista är milslång men dessvärre känner nog alla till de hutlösa skivpriserna.

Så istället rangordnar jag de få 06-plattor jag köpt. Dock väntar jag med plats nummer ett till ett senare inlägg eftersom den kommer få en lång kommentar, och för att dra ut på spänningen lite kanske...eller inte vad vet jag. Det är nog egentligen inte särskilt svårt att lista ut vilken skiva det handlar om.

Här kommer listan i alla fall:


2. Infadels - We are not the Infadels
När solen lös och man satt på ett kontor i Karlstad och knegade kom SR's Webradio väl till pass, framförallt deras Festival-kanal. Veckorna innan Roskilde roterade fyra låtar av Infadels på den kanalen och förgyllde varje dag av min sommar. Ni som känner mig vet att jag älskar alla försök till att ta rocken till dansgolvet. Kaxig elektro-pop/rock och definitivt ett 00-talets skönaste plattor.

3. Arctic Monkeys - Whatever people say I am...that's what I'm not
Visst, ni har nog hört allt förut men det är sant som de säger. Dessa britter är briljanta!

4. The Automatic - Not accepted anywhere
Jag har tidigare nämnt och hyllat musikshowen London Live som SVT var så snälla att visa under förra årets första hälft. Där upptäckte jag dessa coola Walesare vars Raoul är en av de häftigaste låtarna som dök upp under 2006.

5. Paolo Nutini - These Streets
Ung snubbe från Paisley i Skottland, begåvad med en makalöst behaglig röst. En platta utan en enda tråkig låt.

6. Kaizers Orchestra - Live at Vega
Utan att ha hört någon annan så är det här ändå årets live-platta utan tvekan. Årets live-platta från en av tidernas bästa live-band.

7. Muse - Black holes and revelations
Schysst skiva och definitivt bättre än Origin of Symmetry.

8. Ladytron - Witching Hour
Elektropopens mästare, inte ett helt perfekt album men ändå en utmärkt skiva.

9. Wolfmother - Wolfmother
Vad kan man säga, Australiensare har väl alltid varit bra på att lira rock! Plattan är lika grym som frontmannens fluffiga frisyr.

10. We are scientists - With love and squalor
Gillar soundet även om det egentligen inte är något direkt märkvärdigt, men över lag schyssta låtar, framförallt Nobody move nobody get hurt

11. Koop - Koop Islands
Behagligt sound.